background branding

Nederland mag doorgaan met het energielabel

energielabel_780.jpg

Nederland mag doorgaan met het energielabel. De Europese Commissie onderzocht of het label voor woningen voldoet aan de Europese regels maar heeft die procedure nu stopgezet, zo is donderdag bekendgemaakt.

Een mogelijke boete van 90 miljoen euro per jaar is daarmee van de baan.

Minister Blok van Wonen vertrouwde al op een goede uitkomst. 'Ons energielabel is zo eenvoudig en goedkoop mogelijk en geeft toch goed inzicht in het energieverbruik van een huis', stelt hij.

Verplicht

Het energielabel is verplicht voor eigenaren die hun huis verkopen of verhuren. Elk huis heeft een voorlopig energielabel ontvangen. Dat geeft globaal aan hoe zuinig een huis is met gas, elektriciteit en warmte. Het effect van energiebesparende maatregelen is nog niet in dit label verwerkt.

Een huiseigenaar kan dit voorlopige label bijwerken door aan te geven wat er in het gebouw is gedaan aan isolatie, dubbel glas, ventilatie, de verwarmingsketel en zonnepanelen. Dat mag tussentijds vrijwillig maar het is echt verplicht bij verkoop of verhuur. Een zelfgekozen deskundige beoordeelt de verbeteringen zodat een definitief label kan worden verstrekt.

Controle

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of er bij verkoop of verhuur een definitief label is gemaakt. Anders riskeert de huiseigenaar een boete van 405 euro. De Europese Commissie meende dat de controle op het label rammelde. De uitleg van Blok heeft de commissie ervan overtuigd dat de handhaving goed is geregeld, aldus zijn woordvoerder.

Herinneringen

Sinds de invoering begin 2015 regelen steeds meer huiseigenaren op tijd een definitief label. In januari 2015 was dit bij 68 procent van de transacties het geval. Dat percentage steeg daarna tot in de 80 en is gemiddeld over heel vorig jaar 76 procent, blijkt uit ILT-cijfers. De organisatie stuurt nog herinneringen aan eigenaren die hun huis in 2015 zonder label van de hand deden. Ze kunnen dat ook achteraf nog laten maken.

Radar onderzocht in 2015 hoe het staat met de uitgifte van de energielabels.

Wil je weten wat het (voorlopig) energielabel van jouw huis is? Check het hier.

Bron: ANP