background branding

'Gratis energielabel voor oude gevallen'

Huiseigenaren die dit jaar een energielabel hebben aangeschaft, krijgen van VROM gratis een nieuw label. Dat maakte een woordvoerder van het ministerie zaterdag bekend in de internetverlenging van het programma Kassa.

Het energielabel is sinds 1 januari dit jaar verplicht bij verkoop van woningen die ouder dan tien jaar zijn. Afgelopen zomer mislukte het project van verantwoordelijk minister Ella Vogelaar. De Vereniging Eigen Huis ontdekte dat er van de criteria waarop een woning wordt beoordeeld bar weinig klopt. Duizenden woningeigenaren kregen daardoor een verkeerd energielabel.

Het label was juist bedoeld om de koper objectieve informatie te geven over het energieverbruik van zijn nieuwe huis. De kosten van een label zijn ongeveer tussen de 150 en 200 euro per stuk. Minister Vogelaar erkende de fout en is bezig een verbeterd label te ontwikkelen in samenwerking met een consumentenpanel en Vereniging Eigen Huis.

Het energielabel dat huizenbezitters nu al aangeschaft hebben, blijft geldig maar wordt bij de invoering van het nieuwe label gratis vervangen door een label met een juiste toekenning, zegde de woordvoerder van VROM toe.

Bron: ANP