ABN AMRO in cassatie tegen uitspraak rondom Euriborhypotheken

abn-amro-euribor-renteopslag-780.png

ABN AMRO gaat in cassatie tegen de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam in de Euribor zaken. Er wordt al bijna zes jaar geprocedeerd, omdat de klanten er vanuit gingen dat de renteopslag vast was, maar volgens de bank is die variabel. De bank wil geen compensatie betalen aan klanten die via een Euriborhypotheek teveel hypotheekrente hebben betaald.

Zo'n 5000 consumenten hebben tussen 2005 en 2009 een zogenoemde Euriborhypotheek afgesloten. De hypotheekrente is gebaseerd op het Euribor-tarief. Dit is het variabele rentetarief waar een groot aantal Europese banken elkaar onderling geld voor leent. Daarbovenop rekent ABN AMRO een opslag voor gemaakte kosten en om er zelf geld aan te verdienen. Daardoor hebben rond de 5000 huizenbezitters teveel hypotheekrente betaald, bij elkaar tientallen miljoenen euro's.

Radar besteedde hier onlangs aandacht aan in de uitzending. Bekijk deze:

Stop de Banken wil snel compensatie van ABN AMRO

Twee keer heeft de bank nu een rechtszaak verloren. In de uitzending werd al aangegeven dat ABN AMRO nog in cassatie kan bij de Hoge Raad. Dat is inmiddels inderdaad het geval. Volgens Lex Makkinje, voorzitter van Stop de Banken, doet ABN AMRO er alles aan om niet te hoeven betalen: 'ABN AMRO heeft het verhuizen met behoud van de Euriborhypotheek onmogelijk gemaakt. Kennelijk pest men mensen met deze hypotheek bewust weg. Volgens onze advocaat mag dit niet en kunnen huizenbezitters hun oude hypotheek gewoon meeverhuizen.'

Ook in 2012 kwam de Euriborhypotheek langs in de uitzending:

Kijk terug: Verhoging hypotheekrente