Stop de Banken wil snel compensatie van ABN Amro

ABN Amro verloor voor de tweede keer een rechtszaak over de opslag in de Euriborhypotheek. Stop de Banken is het wachten beu en wil na ruim 5 jaar procederen snel compensatie zien. Zo'n 5000 huizenbezitters hebben tientallen miljoenen euro’s teveel betaald aan hypotheekrente.

Zo’n 5000 consumenten hebben tussen 2005 en 2009 een zogenoemde Euriborhypotheek afgesloten. De hypotheekrente is gebaseerd op het Euribor-tarief. Het variabele rentetarief waar een groot aantal Europese banken elkaar onderling geld voor leent. Daarbovenop rekent ABN Amro een opslag voor gemaakte kosten en om er zelf geld aan te verdienen.

Opslag aan te passen

Klanten dachten dat deze opslag een vast tarief was, maar in de algemene voorwaarden staat één klein zinnetje: 'De bank behoudt zich het recht voor de opslag aan te passen.' En dat deed de ABN Amro in 2009 en 2012 met een half procent en daarna met een heel procent.

ABN Amro stond toen niet alleen. ING verhoogde in mei 2012 ook hun hypotheekopslag, maar een half jaar later schrapte ING de verhoging. ABN Amro hield vast aan de hogere opslag. Al werd in november 2012 voor circa 700 klanten de opslag teruggedraaid, omdat in hun voorwaarden de term 'vaste opslag' in de voorwaarden stond.

Juridische strijd

Radar besteedde in 2012 ook al aandacht aan de Euriborhypotheek. Al jarenlang wordt er een verbeten juridische strijd gevoerd. Volgens berekeningen van Stop de Banken betalen mensen met een hypotheek afgesloten vóór de eerste verhoging in februari 2009 zo'n tien procent van hun hypotheeksom te veel. Huizenbezitters die later zijn ingestapt betalen ongeveer vijf procent te veel. Bij een hypotheek van 300.000 euro gaat het respectievelijk om een bedrag van 30.000 of 15.000 euro. Volgens voorzitter Lex Makkinje van Stop de Banken gaat het in totaal om een bedrag van 96 miljoen euro.

Oneerlijk beding

Ondertussen heeft ABN Amro de opslag sinds 2015 met drie kleine stapjes verlaagd, maar de bank denkt niet aan schrappen. ABN Amro verloor tot twee keer toe een rechtszaak over deze opslag. Op 19 december 2017 oordeelde het Gerechtshof Amsterdam dat ABN Amro de opslag op de Euriborhypotheken niet had mogen verhogen, onder meer omdat de bank van tevoren niet goed genoeg had uitgelegd hoe de voorwaarden van de hypotheken konden veranderen. Dat is ook niet duidelijk verteld tegen klanten. Daarnaast onderbouwt ABN Amro ook niet waarom de opslag verhoogd moest worden.

'Geef geld terug'

Stop de Banken heeft op 4 januari een open brief gestuurd naar Kees van Dijkhuizen, de CEO van ABN Amro. De stichting wil dat de bank hun klanten centraal stelt en dat ze moeten stoppen met 'juridische steekspelletjes door in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Neem uw verantwoordelijkheid naar uw klant.' Stop de Banken wil dat de bank het te veel betaalde bedrag zo spoedig mogelijk terug geeft aan haar klanten.

Inmiddels heeft CEO Kees van Dijkhuizen van ABN Amro gereageerd met een brief op de open brief van Stop de Banken.

50 miljoen gereserveerd

ABN Amro denkt na of zij opnieuw naar de rechter stappen; dit keer de Hoge Raad. Het besluit laat volgens een woordvoerder nog een week of vier op zich wachten. De bank heeft inmiddels een geldbedrag apart gezet voor het geval ze compensatie moeten betalen. 'Gezien de aard en reikwijdte van de uitspraak zal ABN AMRO de bestaande voorziening met naar verwachting circa EUR 50 miljoen verhogen.'

Calculator om te veel betaalde rente te berekenen

Stop de Banken ontwikkelde een calculator die exclusief voor hun leden, de te veel betaalde rente berekent. Volgens voorzitter Lex Makkinje moeten hun donateurs zelf een sommatiebrief sturen naar ABN Amro om hun geld terug te eisen. Ook die brief vinden leden op de site.

ABN Amro kan nog in cassatie bij de Hoge Raad. Volgens Makkinje doet ABN Amro er alles aan om niet te hoeven betalen en de spelletjes houden niet op. 'ABN AMRO heeft het verhuizen met behoud van de Euriborhypotheek onmogelijk gemaakt. Kennelijk pest men mensen met deze hypotheek bewust weg. Volgens onze advocaat mag dit niet en kunnen huizenbezitters hun oude hypotheek gewoon meeverhuizen.'

Reactie ABN Amro

ABN Amro wilde alleen schriftelijk reageren op de uitzending van Radar:

Lees de reactie van ABN Amro

Forumreacties

8
  • Door Radar

Zo'n 5000 huizenbezitters voeren al bijna zes jaar een juridische strijd met ABN Amro over de Euriborhypotheek. Deze hypotheek is gebaseerd op de Euriborrente mét een opslag voor de bank. ABN Amro heeft in 2009 en 2012 eigenhandig de opslag met een half én een heel procent verhoogd, terwijl dit niet de afspraak was. De opslag zou een vast tarief zijn.Hierdoor betaalden 5000 huiseigenaren tientallen miljoenen euro’s te veel. ABN Amro verloor voor de tweede keer een rechtszaak over deze opslag. Stichting Stop de Banken wil nu eindelijk geld zien. In de studio Lex Makkinje en André Streefkerk van Stop de Banken. Meer over deze uitzending Maandag 22 januari 2018 in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door BArjen

Niet alleen de ABNAmro heeft de opslag verhoogd. Ook andere banken maken zich hier schuldig aan. Heeft de uitspraak van de rechtbank uiteindelijk alleen gevolgen voor de ABNAmro of kunnen overige banken ook hieraan gehouden worden?

  • Door Moneyman

Niet alleen de ABNAmro heeft de opslag verhoogd. Ook andere banken maken zich hier schuldig aan. Heeft de uitspraak van de rechtbank uiteindelijk alleen gevolgen voor de ABNAmro of kunnen overige banken ook hieraan gehouden worden?
Een dergelijke uitspraak bindt alleen de direct betrokken partijen. Maar als er sprake is van identieke handelswijzen bij andere banken, kan met dit vonnis in de hand heel makkelijk een gelijkluidend vonnis voor de andere banken gehaald worden.