ABN AMRO wijzigt boeterentebeleid en verlaagt Euribor-renteopslag
ABN AMRO gaat het beleid voor boeterenteberekeningen aanpassen. Bij hybride hypotheken wordt toch het spaardeel meegenomen, waardoor consumenten minder boeterente hoeven te betalen als ze hun hybride hypotheek sinds 14 juli 2016 hebben overgesloten. Goed nieuws voor huizenbezitters, zij krijgen het teveel betaalde boetebedrag vóór de zomer terug.
ABN AMRO heeft maandag 19 februari tekst en uitleg geven over hun beleid. Radar besteedde eerder op 8 januari aandacht aan boeterentes.
In die uitzending bleek dat ABN AMRO niet eerst de spaarpot van de hypotheekschuld aftrekt voor ze een boeterenteberekening maken bij hybride hypotheken. Met als gevolg dat consumenten een te hoge boeterente betalen. De bank gaat dit beleid nu aanpassen.
'De bank heeft besloten om klanten met een hybride hypotheek die daadwerkelijk sparen voor de berekening van een vergoeding voor vervroegde aflossing (boeterente) gelijk te behandelen aan klanten met een spaarhypotheek', schrijft ABN AMRO in een persbericht.
ABN AMRO wijzigt boeterentebeleid bij hybride hypotheken
Goed nieuws voor consumenten die eerder hun hybride hypotheek aflosten of over hebben gesloten en die vanaf 14 juli 2016 een boeterente betaalden. Zij krijgen geld terug van ABN AMRO.
Voor de zomer geld terug
De bank zal desbetreffende consumenten zo spoedig mogelijk per brief informeren en met terugwerkende kracht compenseren. 'Voor de zomer van 2018 krijgt iedereen zijn geld terug', belooft Anton Bosch, directeur hypotheken van ABN AMRO. Mensen die in een hybride hypotheek beleggen om hun huis af te lossen hebben pech. Voor hen geldt deze gunstige rekenmethode voor boeterenteberekeningen niet.
Euriborhypotheek
Verder is de bank sinds 2012 verwikkeld in rechtszaken over de Euriborhypotheek. Tussen 2005 en 2009 konden klanten een zogenoemde Euriborhypotheek afsluiten. Een hypotheekrente gebaseerd op de variabele Euriborrente en daar bovenop rekent ABN AMRO een opslag.
Vast of variabel
Het twistpunt draait of de opslag die de bank rekent nu vast of variabel is. Volgens de huizenbezitters was die opslag vast, maar volgens de bank was die variabel en kon die omhoog en omlaag. De bank heeft de opslag in 2009 met een half procent verhoogd en in 2012 met een heel procent. De consumenten spanden tegen deze verhoging rechtszaken aan. Inmiddels heeft ABN AMRO twee eerdere rechtszaken in dit dossier verloren.
In cassatie
De bank laat het er niet bij zitten en gaat bij de Hoge Raad in cassatie tegen de eerdere uitspraak over de Euriborhypotheken.
Radar besteedde op 22 januari aandacht aan de Euriborhypotheek. Toen wilde de bank niet naar de studio komen. In die uitzending zat de stichting Stop de Banken, die namens gedupeerden procedeert tegen de bank. Zo'n 5000 ABN AMRO klanten met een Euriborhypotheek zijn na ruim vijf jaar procederen het wachten zat en eisen compensatie van de bank. De schade zou ongeveer 96 miljoen euro bedragen.
Een zinnetje in voorwaarden
De rechtszaak draait voornamelijk om één zinnetje in de algemene voorwaarden. 'De bank behoudt zich het recht voor de opslag aan te passen.' Waarom heeft de bank niet duidelijk in de offerte gezet dat niet alleen de hypotheekrente variabel was, maar ook de opslag.
'Met de wetenschap van nu, zouden we dat anders doen. Maar alle hypotheekadviseurs waren op de hoogte dat de opslag variabel was en dat is ook expliciet gedeeld met klanten. Hierover waren duidelijke instructies. Alleen kun je die gesprekken niet terughalen', zegt de directeur hypotheken.
Gezonde bedrijfsvoering
Volgens de bank is de opslag variabel en moet de bank de opslag kunnen verhogen als dat nodig is voor een gezonde bedrijfsvoering. De opslag wordt niet verhoogd om de winst van de bank op te schroeven. 'Onze argumenten zijn onvoldoende meegenomen door het Amsterdamse Gerechtshof. We zijn benieuwd hoe de Hoge Raad – het hoogste rechtsorgaan – er tegenaan kijkt,' zegt Anton Bosch van ABN AMRO.
Kosteloos overstappen
Daarnaast zegt de bank dat Euriborklanten kosteloos kunnen overstappen naar een ander hypotheekproduct als ze het niet eens zijn met de eerdere verhogingen van de renteopslag. Dat hebben klanten niet gedaan, omdat de Euriborrente de afgelopen jaren extreem laag staat. Op dit moment op min 0,369 procent. Bosch beaamt dit: 'Niemand stapt uit. Met onze opslag betalen klanten nu 0,93 procent of 1,43 procent voor hun Euriborhypotheek.'
Opslag is met 0,2 procent verlaagd
ABN AMRO heeft de opslag sinds 2015 in drie kleine stapjes verlaagd; in totaal met een half procent. Vanaf 1 april – en dat is geen grap – verlaagt de bank opnieuw de opslag met 0,2 procent.
De 5000 ABN AMRO klanten en de bank wachten in spanning op het vonnis van de Hoge Raad. Het kan nog zeker een jaar tot anderhalf jaar duren voor er een uitspraak is.
Forum
Discussieer mee op ons forum! Meld je vandaag nog aan en deel je inzichten met andere leden.
Forumreacties
6ABN AMRO zit maandagavond aan tafel bij Antoinette Hertsenberg. Directeur Hypotheken Anton Bosch komt uitleggen waarom ze naar de Hoge Raad stappen nadat ABN Amro voor de tweede keer een rechtszaak verloor over de verhoogde renteopslag bij Euribor-hypotheken. Wat denken ze te kunnen bereiken bij de Hoge Raad? En Bosch heeft nieuws over het beleid rondom het berekenen van boeterente. Meer over deze uitzending Maandag 19 februari 2018 in Radar, om 21:25 uur bij AVROTROS op NPO 1
De ABN employee in het programma lult uit zijn nek. Adviseurs bij banken werken op een bonusregeling voor door hen afgesloten hypotheken. Adviseurs zijn over het algemeen in dit soort gevallen minder scheutig met hun informatie die nadelig is voor de cliënt. (Ben zelf een ex-bankman en heb gezien hoe het werkt)
Als je inderdaad een bankmedewerker was geweest, dan wist je ook dat de bonussen er niet meer zijn per afgesloten hypotheek