background branding

ABN AMRO verlaagt drempel: meer klanten gaan negatieve spaarrente betalen

10112021 ABN AMRO.jpeg

ABN AMRO verlaagt wederom de drempel voor het betalen van negatieve spaarrente. Waar het aanvankelijk nog ging om mensen die meer dan 150.000 euro op hun bankrekeningen hebben staan, gaat het vanaf 1 januari 2022 ook gelden voor klanten die 100.000 euro bij de bank hebben gestald.

Over het bedrag dat boven deze drempel uitkomt betaal je dan een negatieve rente van 0,50 procent. Dit geldt zowel voor particuliere als zakelijke klanten.

Eerdere drempelverlaging

ABN AMRO meldt dat zo’n 95 procent van de klanten gevrijwaard blijft van negatieve rente. Eerder dit jaar (1 juli 2021) werd de grens van het totaalsaldo al verlaagd van 500.000 euro naar 150.000 euro.

'Eén van de aanleidingen voor negatieve rente is dat er de laatste jaren steeds meer wordt gespaard. Een deel van dit spaargeld moeten we aanhouden bij de Europese Centrale Bank (ECB) en hier betalen we negatieve rente over. Doordat klanten meer geld bij banken aanhouden, parkeren banken ook meer geld bij de ECB bovenop hetgeen zij daar verplicht moeten aanhouden. Dit leidt tot stijgende kosten die we voor een deel in rekening brengen via negatieve rente', aldus de bank.

Andere banken

Ook andere banken rekenen negatieve spaarrente en hebben de drempel al meerdere malen verlaagd. Lees hier hoe het zit met jouw bank (onderhevig aan verandering):

Demissionair minister van Financiën, Wopke Hoekstra, heeft beloofd bescherming te bieden als banken negatieve spaarrente invoeren voor tegoeden onder de grens van 100.000 euro.

Negatieve spaarrente: dit zijn de gevolgen

In een uitzending van Radar werd uitvoerig aandacht besteed aan de gevolgen van negatieve spaarrente. Je kunt het item hier terugkijken:

Negatieve spaarrente

Onderzoek

Radar deed eerder al onderzoek naar negatieve spaarrente. Wat doen mensen als de rente negatief wordt, dus wanneer je niet alleen geen rente ontvangt, maar een bepaald rentepercentage over je spaargeld moet betalen aan de bank? Je kunt de volledige resultaten hier lezen:

53% haalt geld van spaarrekening bij negatieve rente. En dan?

Bron: ABN AMRO