background branding

Compensatie ABN AMRO: bepaalde klanten krijgen geld terug, kom jij in aanmerking?

ABN.jpg

ABN AMRO gaat klanten die een te hoge rente hebben betaald op een lening compenseren. Daarvoor trekt de bank na een akkoord met de Consumentenbond zo'n 250 miljoen euro uit. Nog dit jaar krijgen de eerste klanten die een lening hadden met variabele rente of een rekening met de mogelijkheid om rood te staan een vergoeding. Ze krijgen volgens de bank tussen de 50 en 1750 euro per klant.

ABN AMRO volgde met zijn rentes niet genoeg de marktrente. Geschilleninstituut Kifid oordeelde eerder al dat klanten dat wel mochten verwachten, tenzij de bank nadrukkelijk anders had vermeld. Eerder besloot Rabobank al tot compensatie.

Alfam & ICS

De compensatieregeling van ABN AMRO betreft de periode vanaf 2008 en geldt ook voor klanten van kredietverlener Alfam en klanten met kredieten van creditcardverstrekker ICS. Die klanten gaat ABN AMRO zelf benaderen. Voor eind volgend jaar verwacht de bank hen allemaal een vergoeding te hebben betaald.

Verantwoordelijk gedrag

Directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond is tevreden dat ABN AMRO zijn verantwoordelijkheid neemt. Dat gebeurde na een reeks gesprekken tussen beide partijen. 'Soms waren dat best stevige gesprekken, maar er is een nette regeling uitgekomen.'

ABN AMRO had al eerder 30 miljoen euro opzij gezet voor een eventuele compensatie. De overige 220 miljoen euro boekt het bedrijf in het lopende kwartaal.

Reactie ABN AMRO

ABN AMRO laat aan Radar weten dat zij een herberekening van de rente gaan uitvoeren voor iedere klant waarbij het mogelijk mis is gegaan. Hiervoor gaan zij terug tot 2008. 

'Het blijkt dat ongeveer 15 procent van de klanten met zo’n type product in aanmerking komt voor deze compensatie. Dat zijn ruim 200.000 klanten en voor 90 procent van die klanten geldt dat het compensatiebedrag tussen de 50 en 1750 euro ligt', aldus de persvoorlichter van de bank.  

Moet je je aanmelden?

ABN AMRO geeft aan dat zij deze klanten waar mogelijk zelf actief zal benaderen. Er zijn echter ook klanten die ooit zo’n product hadden, maar nu niet meer hebben. Wegens privacywetgevingen mocht de bank deze klantgegevens niet bewaren. 'Deze klanten roepen we op om zich bij ons te melden.' Klik daarvoor op deze link.

Bron: ANP