'Meer aanbieders rekenden te hoge rente op krediet, terwijl marktrente daalde'

09042021 rente.jpg

Naast ABN AMRO hebben ook andere kredietverstrekkers een te hoge rente in rekening gebracht, terwijl de marktrente daalde. Dat meldt de Consumentenbond.

Deze bevinding wordt bevestigd door de Commissie van Beroep van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). De woekerrente moeten worden terugbetaald aan de klant.

Heb jij te veel rente betaald over je krediet?

Vermoed jij dat je te veel rente hebt betaald over je krediet? Dan kun je je melden bij de Consumentenbond Claimservice. De bond onderzoekt dan of je recht hebt op compensatie. 'Het gaat hierbij niet alleen om doorlopende kredieten of roodstand bij de partijen waartegen Kifid uitspraak heeft gedaan, maar ook om andere banken, kredietverstrekkers en creditcardmaatschappijen met vergelijkbare financiële producten met een variabele rente.'

Radar over woekerpolissen

De woekerpolisaffaire speelt al jaren. Radar bracht in 2006 aan het licht dat verzekeraars veel te hoge kosten in rekening brachten bij financiële producten waardoor mensen uiteindelijk flink minder kregen uitgekeerd dan ze vooraf werd beloofd. Er wordt geschat dat zo'n zeven miljoen woekerpolissen zijn verkocht tussen de jaren '90 en 2008. Claimorganisaties en consumenten proberen nu via het Kifid schadevergoedingen bij verzekeraars los te krijgen.

Compensatieregeling ABN AMRO

ABN AMRO heeft aangegeven dat ze bereid zijn om het gesprek aan te gaan met de Consumentenbond over een compensatieregeling. De bank werd eerder namelijk al op de vingers door Kifid en veroordeeld tot het terugbetalen van 5.000 euro aan een klant. Er zouden ongeveer 80.000 ABN AMRO-klanten zijn met een soortgelijk doorlopend krediet. De bond stelt nu dat andere gedupeerden ook gecompenseerd moeten worden.

Bron: Consumentenbond