Achteraf betalen met AfterPay of Klarna: Handig of te mooi om waar te zijn?

01022021 klarnaaa.jpg

Honderden (web)winkels laten klanten kopen op afbetaling. En hoewel achteraf betalen soms uitkomst kan bieden, zijn er ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je gebruikmaakt van een van deze betaalmethode. Radar zet de voor- en nadelen voor je op een rijtje. 

Wat is AfterPay?

AfterPay biedt klanten de mogelijkheid om nu iets te kopen bij diverse aangesloten webwinkels, maar achteraf pas te betalen. Je koopt een artikel en kiest bij betaalopties voor AfterPay. Na je bestelling krijg je per e-mail een betaaloverzicht, maar je kunt ook de AfterPay-app downloaden. Als je na levering tevreden bent met je bestelling heb je veertien dagen de tijd om te betalen, tenzij schriftelijk een andere termijn met jou is overeengekomen.

Betalen in termijnen

Je kunt ook kiezen voor maximaal drie maandelijkse termijnen. Per betaaltermijn wordt er 5 euro aan servicekosten in rekening gebracht. Rond de 23e van de maand ontvang je een e-mail voor het te betalen termijnbedrag. Het termijnbedrag moet daarna binnen vijf dagen worden betaald.

Retourneren

Als je toch iets wilt retourneren, kun je dat in de AfterPay-app melden. Je betaling wordt dan gepauzeerd voor tien dagen. Je betaalt dan alleen voor wat je houdt. De retourvoorwaarden van de betreffende webshop blijven wel van kracht.

Nadelen Afterpay

AfterPay wordt gezien als 'een manier om consumenten te helpen om niet alleen makkelijk, maar ook veilig en verantwoord online te shoppen', maar het is niet al goud wat blinkt. We hebben een aantal nadelen op een rijtje gezet:

  • Je kunt niet kiezen wat je betaaldag is en dit laten aansluiten op wanneer jij je geld ontvangen. 
  • Het kan impulsaankopen stimuleren, oftewel het idee dat je dingen kunt kopen die je nú nog niet kunt betalen. Er zijn aan de andere kant wel bestedingslimieten, maar die kunnen na verloop van tijd worden opgeheven.
  • Geen rente als je op tijd betaalt, maar hoe verdienen ze hun geld dan? Onder andere door kosten voor te late betalingen. In de algemene voorwaarden staat het volgende: 'Vanaf de datum waarop je in verzuim verkeert, is AfterPay gerechtigd de wettelijke rente per maand te berekenen over het door jou verschuldigde bedrag, tevens ben je administratiekosten volgens de Wet Incassokosten verschuldigd in verband met de door AfterPay verzonden betalingsherinneringen (..) Het minimumbedrag dat AfterPay in rekening brengt voor buitengerechtelijke incassokosten in het geval van verzuim bedraagt  40 euro.'
  • Je kunt je in de schulden werken. 

Klachten AfterPay

Online zijn er zowel positieve als negatieve reviews te vinden. Sommige gebruikers prijzen het gemak. Andere consumenten stellen onder meer dat: ze de betaallink later kregen, de klantenservice/communicatie slecht is en dat er snel (onterecht) administratiekosten in rekening worden gebracht.

In de algemene voorwaarden staat echter het volgende: 'Indien je binnen veertien dagen na factuurdatum niet hebt betaald, stuurt AfterPay aan jou een herinnering om je te wijzen op overschrijding van de betalingstermijn. Indien je aan deze herinnering geen gehoor geeft, stuurt AfterPay aan jou een (tweede) schriftelijke herinnering en zal AfterPay het verschuldigde bedrag ophogen met administratiekosten. Indien je ook aan deze herinnering geen gehoor geeft, en AfterPay aan jou een sommatie moet sturen, zullen de administratiekosten nogmaals worden verhoogd.'

Update

Honderden webwinkels laten kopen op afbetaling

Volgens NOS zijn er honderden Nederlandse (web)winkels die klanten laten kopen op afbetaling. Dat blijkt uit de klantenoverzichten van Klarna en Riverty, de twee grootste aanbieders van 'koop nu, betaal later'-diensten. Die diensten zijn omstreden. Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) dringt aan op meer wetgeving. Regulatie is broodnodig, zeggen ook schuldhulpverleners die spreken van een "explosie van schulden".

Tegelijkertijd maken winkeliers graag gebruik van de diensten, meldt de NOS. Ruim 500 Nederlandse bedrijven laten hun klanten op afbetaling kopen via het Zweedse Klarna. Daar zitten veel kledingverkopers bij, maar ook slijterijen, meubelzaken, parfumwinkels en elektronicazaken.

H&M ziet de dienst als onderdeel van "een moderne shopervaring" en biedt achteraf betalen ook aan in de fysieke winkels. De meeste andere bedrijven - waaronder Ikea, Lush, Zeeman en Beter Bed - gebruiken de dienst vooral in hun webwinkels.

Wat is Klarna?

Ook met Klarna kun je je aankoop tot en met veertien of dertig dagen later betalen. Ook dit is in de eerste instantie zonder rente. Je krijgt een betaalinstructie toegestuurd.

Algemene voorwaarden bij veertien of dertig dagen later betalen

In de algemene voorwaarden staat: 'Als je nog niet aan Klarna hebt betaald op de uiterste betaaldatum genoemd in de betaalinstructies, wordt er per e-mail kosteloos een eerste herinnering gestuurd met een nieuwe betalingstermijn van veertien dagen. Bij de tweede herinnering zal Klarna 13,50 euro aanmaningskosten in rekening brengen. Bij aankopen onder 20 euro wordt 7,50 euro aanmaningskosten in rekening gebracht. Blijft betaling uit dan kunnen deze kosten voor bedragen tot 2.500 oplopen tot 15 procent van het factuurbedrag, met een minimum van 40 euro.'

Nadelen Klarna

Over het algemeen gelden bij Klarna dezelfde nadelen als bij AfterPay. Betaal dus op tijd en ga er verantwoord mee om. Je kunt hier naast 'Betalen in drie termijnen' (alleen met een creditcard) ook kiezen voor 'Betalen in delen'.

Ook als je kiest voor betalen in drie termijnen, betaal je in de eerste instantie geen rente als je jouw automatische betalingsschema volgt. Als je een termijnbetaling mist, wordt die doorgeschoven naar de datum van de volgende termijnbetaling. Als je tweede of laatste termijnbetaling op de vervaldata niet van je creditcard afgeschreven kan worden, krijg je uit coulance nog twee tot zeven werkdagen de tijd om je betaalmethode aan te passen of om te zorgen voor voldoende bestedingsruimte. Daarna krijg je een aanmaning voor het verschuldigde bedrag. Na veertien dagen worden er incassokosten in rekening gebracht die kunnen oplopen tot 15 procent van het verschuldigde bedrag, met een minimum van 40 euro aan incassokosten.

Verschil 'Betalen in delen'

Als je je aanmeldt om je bestelling gespreid te betalen met 'Betaal in delen', vraag je een doorlopend krediet aan. Jij bepaalt zelf of je je bestellingen betaalt in drie, zes of twaalf maanden of flexibel (1/12e van het bestelde bedrag plus rente en administratiekosten met een minimumbedrag van 5,99 euro). De rentevoet die dan van toepassing is, is 10.99 procent en er wordt per maand 0.99 cent administratiekosten in rekening gebracht.

'Als je het minimumbedrag per maand niet op tijd betaalt, ben je in gebreke. Bij overschrijding van de termijn kan Klarna vertragingsrente in rekening brengen. De vertragingsrente bedraagt de wettelijke rente plus 12 procentpunten op jaarbasis', zo staat vermeldt in de algemene voorwaarden.

Bron: NOS