AFM waarschuwt voor 'achteraf betalen'

159891165_l.jpg

Een goede deal scoren op Black Friday. Je bent bijna een dief van je eigen portemonnee als je niet iets koopt op deze actiedag. Heb je even geen geld op je rekening? Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn: betaal gewoon achteraf. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt nu voor deze 'achteraf betalen'-optie. Met name jongeren zouden er door in de problemen komen.

Extra kosten

Zo'n tien procent van alle online aankopen zou inmiddels achteraf betaald worden, zo schrijft NOS. Bedrijven als Klarna, Riverty en Tinka faciliteren deze manier van betalen. Handig natuurlijk als je net even te weinig saldo hebt, maar ook een mogelijke kostenpost. Een op de vijf klanten blijkt namelijk te maken te krijgen met extra kosten. Later betalen is goed, te laat betalen niet. Gemiddeld betaalt iemand die te laat de rekening voldoet 15 euro aan extra kosten. Voor de aanbieders van 'achteraf betalen' een fors deel van de omzet.

Vooral jongeren

Met name jongeren zouden relatief vaak te laat betalen en dan te maken krijgen met een incassobureau. Daniëlle de Jager, senior toezichthouder van de AFM stelt: 'Mensen hebben wel de voordelen van hun aankoop maar niet de directe associatie met een betaling. Hierdoor geven ze meer uit dan ze anders zouden doen'. Betaaldienst Klarna zegt tegen NOS dat 'jonge klanten juist beter zijn geworden in het op tijd terugbetalen van hun uitstaande betalingen'.

Veilig online kopen

Eerder waarschuwde de politie voor de vele onbetrouwbare webwinkels die actief zijn. Volgens de politie is achteraf betalen (of betalen met creditcard) juist een goede manier om te voorkomen dat je geld overmaakt naar een partij die vervolgens niet levert volgens afspraak. Meer tips om veilig online te shoppen lees je hier.

Bron: NOS