background branding

ACM pakt incassobureaus aan

Onterechte vorderingen innen, hoge incassokosten berekenen, en ontoelaatbare druk uitoefenen op consumenten om rekeningen te betalen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) deed onderzoek naar incassobureaus en stelde deze problemen in de branche vast.

De ACM maakt op 12 februari 2018 in Radar bekend dat de autoriteit een boete oplegt aan incassobureau Credit Invest, ook wel bekend als de Nederlandse Incasso Centrale en zijn leidinggevende.

Radar besteedde in mei 2017 aandacht aan de agressieve werkwijze van dit bureau. Radar doet zich in die uitzending voor als Topflessen.nl, een niet-bestaand bedrijf met zogenaamd openstaande facturen.

Kijk de uitzending terug:De werkwijze van incassobureaus (08-05-2017)

Boete

ACM heeft dit bedrijf een boete opgelegd van in totaal 415.000 euro voor het onder druk zetten van consumenten om ongeldige rekeningen te betalen.

Het Openbaar Ministerie (OM) laat aan Radar weten dat er een onderzoek loopt naar Credit Invest. Dat onderzoek kan nog maanden duren. Volgens het OM is het mogelijk dat er een strafrechtelijke vervolging komt, maar op dit moment is daar nog niets met zekerheid over te zeggen. 

Intrum Justitia

De ACM ontving ook klachten over incassobureau Intrum Justitia en startte een onderzoek. Intrum Justitia belooft onder meer goed bereikbaar te zijn voor klachten en vragen, en zegt toe kijken naar de persoonlijke en financiële omstandigheden van de consument om zo een passende oplossing te vinden.

'Kwetsbare consumenten'

Bernadette van Buchem, directeur consumentenzaken van de ACM, is in de studio om een toelichting te geven. Volgens haar gaat het bij incasso vaak om kwetsbare consumenten. 'Wij treden daarom op tegen incassobureaus die de regels niet naleven.'

Wat mogen incassobureaus wel en niet?

Als je een rekening vergeten bent te betalen, dan moet je eerst een aanmaning krijgen. In deze eerste herinnering hoort te staan dat je de rekening binnen 14 dagen moet betalen. En dat er incassokosten berekend worden als je niet op tijd betaalt, en hoe hoog deze incassokosten zijn.

Hoe bereken je de maximale incassokosten? En kan een incassobureau beslag leggen?Lees meer: wat mogen incassobureaus wel en niet?

Heb jij last van onterechte vorderingen van incassobureaus? Deze voorbeeldbrieven kunnen je helpen: