ACM stelt besluit over postzegelprijs uit

De Autoriteit Consument & Markt stelt haar oordeel over de postzegelprijs voor 2015 nog even uit. Eerder deze maand liet PostNL weten de prijs van postzegels te willen verhogen.

Omdat de postregeling van de overheid onlangs gewijzigd is, kost het meer tijd om tot een definitief oordeel te komen, maakte de toezichthouder vrijdag bekend. Waarschijnlijk neemt ACM in november pas een besluit.Compensatie

Voor het doorvoeren van een prijsverhoging is PostNL afhankelijk van de speelruimte die het krijgt van de ACM. De hogere postzegelprijs moet het bezorgbedrijf helpen de krimp van de postmarkt te compenseren. In dat kader werd de prijs van de postzegel begin dit jaar al met 4 cent verhoogd naar 64 eurocent. Anderhalf jaar geleden kostte een zegel voor de binnenlandse post nog 0,54 euro.

Naar verwachting komt ACM in november alsnog met het oordeel. PostNL moet daarvoor wel eerst extra informatie aanleveren, zodat de toezichthouder het nieuwe systeem voor kostentoerekening kan toetsen aan de wet. Daarna kan PostNL pas een definitief voorstel voor de postzegelprijs doen. Mocht ACM de hele procedure niet op tijd afgerond hebben, dan geldt een overgangsregeling. Op basis van deze regeling kan PostNL ook nu al een tijdelijk tariefvoorstel doen.

Bron: ANP