PostNL mag postzegelprijs verhogen

PostNL heeft toestemming gekregen om de prijs van een postzegel per 1 januari te verhogen van 64 naar 69 cent. Dat liet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag weten.

Het postbedrijf diende begin september bij de ACM een voorstel in om zijn basistarief te verhogen. De toezichthouder concludeert dat de voorgestelde stijging wettelijk is toegestaan. Het besluit is genomen op basis van een overgangsregeling.

De ACM studeert nog op een nieuw systeem waarmee de kosten worden berekend die PostNL maakt voor de zogenoemde universele postdienst, de basisdienstverlening die de voormalige monopolist verplicht is te leveren. De postzegelprijs wordt voortaan beoordeeld aan de hand van dat systeem, dat in november gereed zou moeten zijn.Buitenland

PostNL liet weten dat het basistarief voor brieven met een buitenlandse bestemming op 1,15 euro uitkomt. Het basistarief frankeermachines voor brieven in Nederland is 0,61 euro.

Volgens PostNL zullen ook de tarieven in de zakelijke markt stijgen. Het basistarief voor de verzending van een pakket blijft ongewijzigd. Het tarief van de Decemberzegel is dit jaar 0,59 euro.

Bron: ANP