Afgelopen jaar minder soa-tests gedaan wegens corona, gevolgen onduidelijk

29042021soatest.jpg

Door de corona-uitbraak hebben vorig jaar veel minder mensen zichzelf laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen. Het aantal tests daalde met 30 procent.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet niet wat de gevolgen voor de verspreiding van soa's kunnen zijn. Aan de ene kant zijn er misschien mensen rond blijven lopen met een niet-ontdekte aandoening als chlamydia, gonorroe of syfilis. Aan de andere kant hadden mensen minder seksuele contacten door alle corona-maatregelen, dus was er minder kans voor zulke soa's om zich te verspreiden. 'Het is niet duidelijk welke van deze verschillende effecten het grootst is', aldus het RIVM.

570 tests per week tijdens de eerste coronagolf

De cijfers komen van de Centra Seksuele Gezondheid (CSG) van de regionale gezondheidsdiensten. Wie denkt een seksueel overdraagbare aandoening te hebben opgelopen, kan zich daar laten testen. Vorig jaar voerden de centra bijna 106.000 tests uit, tegen ruim 150.000 in het jaar ervoor. Voordat het coronavirus Nederland bereikte, testten de centra ongeveer 3000 mensen per week. Begin april vorig jaar, bij de eerste coronagolf, was dat gedaald naar 570 in een week. Daarna klom het weer richting ongeveer 2000 tests per week.

Bron: ANP