Aflossingsvrije hypotheken

De aflossingsvrije hypotheek heeft de huizenbezitter meer kwaad dan goed gedaan. Vroeger werd je huiseigenaar als je een huis kocht. Nu word je in veel gevallen alleen maar eigenaar van een hypotheek. Veel hypotheken zijn tegenwoordig namelijk aflossingsvrij: je leent geld van de bank, betaalt rente en aan het einde van de looptijd is het huis nog steeds van de bank.

Veel mensen weten nog niet dat de hypotheekrenteaftrek sinds 2001 is beperkt tot 30 jaar. Wie na die tijd een restschuld heeft mag gaan lenen tegen een marktconforme rente: je bruto lasten worden zo je netto lasten.

De gemiddelde woningprijs in Nederland, is na jarenlange stijging, de afgelopen 2 jaar met ruim 7 % gedaald. Daarmee is de kans op een restschuld voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek fors toegenomen. Volgens het CBS moeten 3 op de 10 huizenbezitters rekening houden met een (forse) toekomstige restschuld.

Radar laat een aantal huizenbezitters aan het woord die in een lastige situatie zitten. In de studio spreekt Antoinette met Ronald Plasterk, Tweede Kamerlid van de PvdA.

Forumreacties

225
  • Door Radar

De aflossingsvrije hypotheek heeft de huizenbezitter meer kwaad dan goed gedaan. Vroeger werd je huiseigenaar als je een huis kocht. Nu word je in veel gevallen alleen maar eigenaar van een hypotheek. Veel hypotheken zijn tegenwoordig namelijk aflossingsvrij: je leent geld van de bank, betaalt rente en aan het einde van de looptijd is het huis nog steeds van de bank. Veel mensen weten nog niet dat de hypotheekrenteaftrek sinds 2001 is beperkt tot 30 jaar. Wie na die tijd een restschuld heeft mag gaan lenen tegen een marktconforme rente: je bruto lasten worden zo je netto lasten. De gemiddelde woningprijs in Nederland, is na jarenlange stijging, de afgelopen 2 jaar met ruim 7 % gedaald. Daarmee is de kans op een restschuld voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek fors toegenomen. Volgens het CBS moeten 3 op de 10 huizenbezitters rekening houden met een (forse) toekomstige restschuld. Radar laat een aantal huizenbezitters aan het woord die in een lastige situatie zitten. In de studio spreekt Antoinette met Ronald Plasterk, Tweede Kamerlid van de PvdA. Maandag 21 februari in Radar, 20.30 uur op Nederland 1

  • Door riddert

Radar laat een aantal huizenbezitters aan het woord die in een lastige situatie zitten.
We gaan het toch niet meemaken dat deze mensen die, door eigen toedoen, in een lastig parket zitten een leuke regeling aangeboden krijgen? Het zal mij benieuwen met welke insteek het onderwerp belicht wordt in Radar.

  • Door kweenie

Onder welke steen heb je gezeten als je nog niet weet dat je vanaf 2001 maximaal 30 jaar renteaftrek hebt? Dat zijn zeker de zelfde mensen die ook niet weten dat het IB tarief voor de eerste schijven na 65 jaar zo'n 18% lager is, zodat in veel gevallen ook het belastingvoordeel bijna de helft lager is. En dat daardoor sowieso ook met renteaftrek de netto lasten flink omhoog gaan. Het is ook weer lekkere stemmingmakerij: "De aflossingsvrije hypotheek heeft de huizenbezitter meer kwaad dan goed gedaan". Wat een onzin, er zijn genoeg situaties waarin een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek de beste keus is. Je moet alleen wel bedenken dat dat inhoudt dat je op een andere manier de schuld zult moeten voldoen. Of niet, als je de hypotheek gewoon door wil laten lopen.