background branding

AFM waarschuwt voor frauduleuze beleggingsaanbieders

168696290_l.jpg

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor een tiental nieuwe malafide beleggingsaanbieders. Volgens de autoriteit gaat het om zogenaamde 'boiler rooms'. Het dringende advies is om hier niet mee in zee te gaan.

Aanvulling op lange lijst

De AFM waarschuwt geregeld voor malafide partijen (een overzicht van alle organisaties waar AFM voor waarschuwt vind je hier). Een onderzoek van de AFM zelf kan leiden tot zo’n waarschuwing. Ook nemen de autoriteit waarschuwingen over van buitenlandse toezichthouders. De AFM waarschuwt nu voor de volgende nieuwe partijen:

Wat is een 'boiler room'?

De AFM definieert een boiler room als 'een verzamelnaam voor personen en organisaties die met behulp van gehaaide verkopers mogelijke beleggers benaderen om ze over te halen te investeren in waardeloze of nepbeleggingen. Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van bekende financiële organisaties.' Veelal worden mensen telefonisch over de streep getrokken om een forse investering te doen.

Voorkomen van fraude

Eén van de belangrijkste tips is nooit in te gaan op de verkoop van beleggingsproducten per telefoon, chat of e-mail. Daarnaast wordt steeds vaker gebruik gemaakt van zogenaamde Remote Desktop Software waarmee de zogenaamde belegger op afstand de computer van de consument kan overnemen. De AFM adviseert consumenten niet in te gaan op verzoeken om dergelijke software te downloaden. Dit is een veel voorkomende vorm van oplichting.

Bron: AFM