Wil je investeren in crypto of in aandelen? Dit moet je weten over de verschillen
De inflatie is hoog, dus het geld op je bankrekening wordt gestaag minder waard. Maar een vriend van je kent iemand die tonnen heeft verdiend met crypto. En in een YouTube-reclame vertelt een influencer dat hij een luxeleven kan leiden als 'digital nomad' omdat hij enorme winsten maakt met daytraden op de beurs. Dus misschien wil jij ook wel investeren in cryptovaluta of in aandelen. Dan moet je wel iets weten over risico's, kansenspreiding en wettelijke bescherming, want die verschillen nogal op de beurs en in Bitcoin. Daarover lees je in dit artikel.
Radar legt vragen over aandelen en crypto's voor aan vermogensbeheerder en beurscommentator Jim Tehupuring, en aan Iris Newman, die als 'finfluencer' online tips deelt over financiën.
Rendement op lange termijn versus korte termijn
Tehupuring vindt investeren in crypto's vallen onder speculeren: snel geld verdienen aan een koersstijging. 'Beleg je in aandelen dan ben je aan het investeren in bedrijven waar je geloof in hebt en groei op lange termijn,' zegt hij. 'Als je heel snel geld wilt verdienen, dan gaat dat misschien eventje goed, maar uiteindelijk eindigt dat vaak in tranen.' Newman is het daar deels mee eens, met als kanttekening dat het ook mogelijk is om te speculeren met aandelen.
Je bent wettelijk niet beschermd als je in crypto investeert
Het is goed om te weten dat er geen toezicht is op cryptobedrijven. Er zijn bijvoorbeeld helemaal geen wetten voor reclames over crypto, zoals die er wel zijn voor andere financiële producten. Ook is er geen controle op wie een cryptomunt kan maken - dat toonde Radar aan door een eigen 'token' te maken.
Belangrijker nog is dat platforms om in crypto te handelen niet in de gaten worden gehouden door een toezichthouder, terwijl de traditionele beurs wel wordt gecontroleerd. Toezichthouders Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank (DNB) houden zich onder andere bezig met banken en aandelenbrokers, niet met cryptobrokers.
Registratie van cryptobrokers
Sommige cryptobrokers staan wel geregistreerd bij DNB. Dat wil niet zeggen dat DNB toezicht op hen houdt, het betekent alleen dat deze bedrijven een lijst aan basale gegevens hebben aangeleverd: ze moeten aan DNB uitleggen wie het bedrijf bestuurt, hoe het bedrijf wordt bestuurd en wat het businessmodel is. Veel internationale cryptobrokers voldoen niet eens aan deze registratie. Gebruikers van het populaire handelsplatform Binance, bijvoorbeeld, verloren recent de optie om geld te storten met iDeal of met SEPA-overboekingen omdat het bedrijf geen registratie had (inmiddels heeft Binance een registratieverzoek gedaan bij DNB).
Box 3: jouw aandelen en cryptomunten bij de belastingaangifte
Je bent verplicht om al je vermogen op te geven bij je belastingaangifte, in de zogenaamde 'Box 3'. Zowel aandelen als cryptovaluta vallen in die categorie. Echter, aandelenbrokers geven je standaard een fiscaal jaaroverzicht dat je voor je aangifte kunt gebruiken. Vaak zijn je aandelen en andere klassieke beleggingsproducten zelfs al ingevuld bij je aangifte, omdat de Belastingdienst inzage heeft in je portefeuille. De Belastingdienst kan jouw cryptovermogen (nog) niet inzien, en cryptobrokers sturen je vaak geen jaaroverzicht. Tehupuring vertelt bijvoorbeeld dat zijn cryptobroker hem een bericht stuurde met de boodschap: jij moet bij je aangifte weten wat je crypto's waard zijn op 1 januari, en wij maken geen overzicht voor je, dus maak op 1 januari zelf maar een screenshot van je cryptoportefeuille.
Instappen als beginner?
Voor de kleine belegger is 'fondsbeleggen' een goede optie, stelt Tehupuring. Je koopt dan geen individuele aandelen (die kunnen erg duur zijn), maar je steekt via een bank of andere financiële instelling geld in een soort mandje van aandelen. Op die manier kun je voor kleine bedragen, bijvoorbeeld 50 euro per maand, toch meedoen in de aandelenmarkt. Newman raadt beginners af om in cryptovaluta te investeren. 'Ik zou beginnen met gewone beleggingen in aandelen,' zegt ze, en wijst ook op fondsbeleggen als een goede manier om in te stappen.