background branding

Overweeg je crypto te kopen? Zo check je welke munt betrouwbaar is

22-04-20-crypto-welke-nieuws-betrouwbaar-pump-dump-scam.jpg

Een vriend van je heeft flinke winst gemaakt met Ethereum. Je ziet een influencer op Instagram die niet meer hoeft te werken vanwege Shiba Inu. Je ziet de grafiek van Bitcoin de afgelopen vijf jaar stormachtig groeien. Dus je denkt: ik moet ook investeren in crypto, anders mis ik de boot. Maar waar begin je? En hoe vermijd je een scam? 

We vragen het aan Aäron Loupatty. Hij heeft als journalist bij BNR veel geschreven over cryptovaluta en heeft de podcast Cryptocowboys gemaakt, over de opkomst en ondergang van het omstreden Xpose Protocol, waar Radar ook licht op wierp. 

Het moet eerst gezegd worden dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt - en beleggen in crypto’s in het bijzonder, want de markt schiet vlug op en neer. Beleg alleen met geld dat je kunt missen en beleg niet in een product dat je niet begrijpt. Dit artikel is bovendien geen financieel advies.

Bekijk op Instagram

Wat is het verschil tussen een betrouwbare en onbetrouwbare cryptomunt?

‘Een betrouwbare munt kun je er direct aan herkennen dat hij een whitepaper heeft, een soort businessplan,’ zegt Loupatty. ‘Als hij dat niet heeft, dan moet je er ver weg van blijven.’ Je vindt het whitepaper op de website of in het Telegram-kanaal van de munt (Telegram is een soort WhatsApp). 

Er zijn veel munten die dit niet hebben, want het is heel eenvoudig om een cryptotoken te maken, zoals Radar al eens aantoonde door een echte Radar-token te maken. (Er is een verschil tussen tokens en munten. Lees hier meer over dat verschil en andere crypto-termen.) Let wel, tegenwoordig hebben steeds meer slechte munten ook een whitepaper, omdat die relatief goedkoop is om te maken. 

Waar moet je op letten in een whitepaper?

Dat een munt een whitepaper heeft, betekent nog niet meteen dat hij betrouwbaar is. Je moet het document vervolgens ook lezen. Het volgende moet erin staan:

  1. Use case. Wat is het nut van de munt, waar kun je hem voor gebruiken? Welk probleem lost hij op?
  2. Team. Welke mensen zitten achter de munt? Wat is hun achtergrond? Wat is hun expertise en hoe gaan ze die inzetten voor deze munt? Hebben zie niet al andere schimmige (crypto)bedrijven opgezet?
  3. Roadmap. Wat zijn de plannen voor de ontwikkeling van de munt? Dit zijn de beloftes aan investeerders van wat de munt gaat bereiken in de komende maanden of jaren. 


Is het een goed of een slecht teken als een cryptomunt veel aan marketing doet?

Loupatty: ‘Dat is niet per se een slecht teken. Je moet alleen opletten: wát wordt er gemarket?’ Als de marketing zich toespitst op mogelijk rendement, dan moet je je achter je oren krabben. De munt Floki adverteert bijvoorbeeld met leuzen als ‘Missed Bitcoin? Buy Floki!’, alsof je met Floki dezelfde winst kunt behalen als mensen die vroeg Bitcoin hebben gekocht. 

Beter is marketing die zegt: ‘Wij lossen dit probleem op, dus investeer in ons, wij gaan de toekomst verbeteren!’ Loupatty noemt Socios als voorbeeld, een token met het praktische doel van fan engagement. Voetbalfans van sommige clubs kunnen de ‘fan tokens’ van Socios kopen om daarmee te bepalen welk shirtdesign de club moet kiezen of welk liedje gedraaid moet worden in het stadion. 

Waar vind je betrouwbaar nieuws over nieuwe cryptomunten?

‘Dat is heel moeilijk!’ zegt Loupatty, omdat er veel marketing schuilt tussen alle informatie. Websites over crypto, zelfs grote namen zoals Yahoo Finance en Business Insider, verkopen dikwijls ‘artikelen’ die het doen lijken alsof zij een bepaalde munt promoten - zogenaamde advertorials. 

Loupatty raadt aan: Quote, Financieele Dagblad en BNR. Check sowieso altijd of de bron die je raadpleegt onafhankelijk is. 

Hoe koop je crypto? Welke app of handelsplatform moet je gebruiken?

Als je in Nederland handelt, kies dan voor een platform dat onder toezicht staat van De Nederlandsche Bank (DNB). Als er iets misgaat met het handelen, kun je bij zo’n platform namelijk je gelijk halen via DNB. Hier vind je een lijst met platforms die onder DNB-toezicht staan.