background branding

To the moon! Of toch niet? Termen die je moet kennen in de wereld van crypto

13092021 to the moon.jpg

Met 'diamond hands' naar 'the moon' gaan is een wens van vele 'hodlers'. Maar ga je dan voor bitcoin of altcoins? En zijn het dan de jouwe of 'minen'? Mocht je last hebben van 'FOMO', wees dan niet getreurd. Radar legt een aantal crypotermen uit.

 • Bitcoin: bitcoin is een cryptovaluta en de eerste gedecentraliseerde digitale munt die werkt zonder centrale bank of centrale beheerder. De onderlinge transacties tussen gebruikers (peer-to-peer) worden opgeslagen in een openbare database (een blockchain). 
 • Altcoin: de naam zegt het eigenlijk al. Altcoins zijn alle alternatieven munten/tokens, oftewel alle cryptovaluta die geen bitcoin is.
 • Altseason: aansluitend op de vorige term, is er ook een 'season' (seizoen) voor deze coins. Hiermee wordt bedoeld dat er een periode is aangebroken waarin er meer altcoins dan bitcoins worden gekocht.
 • Blockchain: simpel uitgelegd is een blockchain een soort digitale database (een grootboek) waarin transacties worden bijgehouden. Deze transacties worden geverifieerd door 'miners' en aan de blockchain toegevoegd.
 • Tokens vs. coins: veruit de meeste van de nieuwe munten zijn zogeheten 'tokens'. Het grootste verschil tussen tokens en bekende munten als Ethereum, is dat een token geen eigen blockchain heeft. De tokens maken gebruik van de blockchain van bestaande munten. Enkele bekende coins zijn: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) en Ripple (XRP).
 • Minen: miners maken gebruik van (speciale) hardware om transacties te valideren op de blockchain. Willekeurige computers berekenen of de transactie klopt, waarna de miner een vergoeding krijgt.
 • ATH: dit is de afkorting voor 'All Time High', oftewel de hoogste prijs die een bepaalde cryptovaluta ooit heeft bereikt.
 • Bear market: er kan worden gesproken van een 'bear market' of van 'bearish' zijn. Het gaat hier om een neerwaartse trend in de markt of van een individuele cryptovaluta.
 • Bull market: het tegenovergestelde van een 'bear market'. In een bull (stier) market is er dus een opwaartse trend.
 • Buy the dip: is een afkorting van 'Buy The Dip'. Hiermee wordt bedoeld dat je meer van een bepaalde cryptovaluta koopt als hij daalt. Op deze manier kun je 'Dollar Cost Averaging' toepassen en je gemiddelde inkoopprijs om laag brengen.
 • NFTs: is een afkorting van 'non-fungible tokens'. Dit zijn verzamelobjecten die digitaal kunnen worden verkocht door middel van blockchaintechnologie.
 • Stablecoins: zijn gekoppeld aan een onderliggende waarde. De meeste populaire is Tether (gekoppeld aan de Amerikaans dollar).
 • DeFi: staat voor 'decentralized finance' (gedecentraliseerde financiering), een relatief nieuwe manier van het uitvoeren van transacties waarbij banken en andere traditionele financiële instellingen geen rol spelen.
 • Dex: is een afkorting van 'decentralized exchange', oftewel een gedecentraliseerde beurs die online cryptohandel (peer-to-peer) mogelijk maakt. Er is dus geen centrale autoriteit.
 • DD: afkorting van due diligence, wat letterlijk staat voor 'gepaste zorgvuldigheid'. Dit wordt ook wel omschreven als DYOR, oftewel 'Do Your Own Research'. Verricht onderzoek, alvorens je geld (fiat) te investeren. Fundamentele en/of technische analyses vormen de basis. 
 • Hardware ledger: dit is een hardware (fysieke) wallet, waarin verschillende cryptovaluta kunnen worden opgeslagen. De wallet wordt beveiligd met privésleutels.
 • ICO: is de afkorting van 'Initial Coin Offering'. Wanneer er een ICO plaatsvindt, kun je van tevoren investeren in een nieuwe coin op de blockchain. Je krijgt er een bepaalde hoeveelheid coins voor terug. Het is vergelijkbaar met de term 'IPO', de 'Initital Price Offering' van een aandeel, oftewel een beursgang van een bedrijf. Let op! Na een ICO is er vaak sprake van een dip ('post ICO dip'). 
 • Whitepaper: een document waarin het volledige protocol van de cryptovaluta wordt beschreven. Doorgaans gewoon te vinden op de website van de token of coin. 

Naast deze termen zijn er ook woorden en zinnen die door de crypto-community op social media en fora worden gebruikt:

 • Diamond hands: als je diamond hands hebt, ben je een 'hodler'. Dit betekent dat je je crypto niet verkoopt, ook niet als er een (tijdelijke) neerwaartse spiraal is.
 • To the moon: deze zin gaat vaak gepaard met een ruimteschip-emoji. Beleggers die dit zeggen verwachten dat de munt of token (op korte termijn) enorm zal stijgen.
 • Holdler: 'To hodl of not to hodl', is de vraag. Hiermee wordt bedoeld het '(vast)houden' van jouw cryptovaluta. Deze term was aanvankelijk een grap. Er werd eigenlijk 'to hold' bedoeld, maar 'hodl' is blijven hangen.
 • FOMO: staat voor de 'Fear of Missing Out', de angst om een bepaalde opwaartse trend te missen. 
 • Pump and Dump: hierbij wordt een grote hoeveelheid van een cryptovaluta gekocht voor een lage prijs. Vervolgens wordt de token of coin gepromoot om de prijs op te drijven. Dit gebeurt doorgaans via fora als Reddit. Op het moment dat die veel waard is, wordt een grote hoeveelheid verkocht. Diegenen die als eerst hun crypto verkopen, behalen de meeste winst. De verliezers kunnen hun tokens/coins niet op tijd verkopen, waardoor ze (een groot deel van) hun inleg verliezen. Althans, als je de crypto dan verkoopt. De prijs kan natuurlijk stijgen, maar dat is doorgaans niet het geval als er sprake is van een 'Pump and Dump'.

We leggen Pump and Dump ook uit in deze animatie:

Radar-uitzending over crypto

Radar liet in de uitzending van 13 september 2021 zien hoe makkelijk het is om een waardeloze token te creëren. Om maar gelijk wat termen te gebruiken: 'DYOR' en trap niet in 'Pump & Dumps'. Je kunt hier zien hoe eenvoudig het is:

Pas op! Zo simpel is het om een cryptotoken te maken

Dit is geen financieel advies. Beleggen brengt risico's met zich mee.