Zes dingen die je moet weten over crypto en de Belastingdienst: 'Een fout kan je duur komen te staan'

13092021 Belastingdienst.jpg

Als cryptobelegger is het goed om te weten hoe de Belastingdienst te werk gaat als het gaat om investeren in bitcoin en altcoins (alternatieve munten/tokens). De cryptomarkt is een relatief jonge en ongereguleerde beleggingscategorie, maar vergis je niet. 'Een fout kan je duur komen te staan', meldt Business Insider.

In dit artikel kun je lezen hoe het zit met je jaarlijkse belastingaangifte en het investeren in cryptovaluta.

1. De Belastingdienst checkt (binnenkort) of je crypto bezit

Waar de markt voorheen (nog) minder gereguleerd was, komen er steeds meer regels. De centrale vraag die de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) nu stelt is of bepaalde cryptovaluta als effecten (financiële producten die op een beurs verhandeld worden, waaronder aandelen en obligaties) moeten worden geclassificeerd. Zo ja, dan krijgt de cryptomarkt met veel meer regels te maken.

Ook de Europese Unie wil strengere regelgeving. Je kunt het wetsvoorstel van de Europese Commissie hier lezen. In dit voorstel wordt onder andere een strengere regulering met betrekking tot anonieme cryptowallets en transacties, vermeld. Daarnaast zal cryptovaluta op korte termijn onder de Europese uitwisseling van fiscale gegevens vallen. 'Dit houdt in dat je cryptobezit in de toekomst mogelijk al wordt vermeld op de vooraf ingevulde belastingaangifte', aldus het nieuwsplatform. Het is nog maar de vraag of dit in alle gevallen mogelijk is en hoe ze dit willen doen met 'decentralized exchanges'

2. Verhuld vermogen

De Belastingdienst beschouwt het niet opgeven van vermogen in crypto als 'verhuld vermogen'. Dit betekent dat ze een flinke boete kunnen opleggen. In sommige gevallen gaan ze over tot strafrechtelijke vervolging. De fiscus krijgt van bepaalde handelsplatformen zelf de gegevens binnen. 'De Belastingdienst wil echter niet aangeven van welke andere handelsfora dan eToro zij informatie ontvangt', meldt Business Insider op basis van een memo van belastingadviesbureau Tax at Work. Je kunt natuurlijk altijd bezwaar indienen tegen de aanslag inkomstenbelasting om inzage te krijgen in jouw dossier.

3. Box 3 of toch box 1?

Als je investeert in crypto valt dit onder de vermogensheffing in box 3. Het heffingsvrije vermogen in 2021 is 50.000 euro of 100.000 euro met fiscaal partner. Zodra je boven dit bedrag uitkomt, moet je het betrekken in je aangifte. 

Maar soms vallen cryptobeleggingen onder box 1 en wordt het dus meer belast. In dit geval gaat het bijvoorbeeld om inkomen dat je vergaart uit het minen van coins. Korte uitleg: miners doen dit door met speciale hardware transacties te valideren op de blockchain. Willekeurige computers berekenen of de transactie klopt, waarna de miner een vergoeding krijgt. Een blockchain kun je zien als een database (keten van blokken) waarin transacties worden opgeslagen.

4. Dit meldt de Belastingdienst zelf over het minen van crypto

De Belastingdienst voegt hier het volgende aan toe: 'Voor het minen is veel computercapaciteit nodig. De kosten die daarmee samenhangen zullen vaak zo hoog zijn dat er niet snel sprake zal zijn van een voordeel. Daarbij speelt ook een rol dat u maar een beperkte hoeveelheid cryptovaluta per dag kunt minen.'

Om die reden hoef je de opbrengst van het minen zelf niet (altijd) aan te geven. 'Máár dat wordt anders als je opbrengst hoger is dan je kosten. In dat geval kan er sprake zijn van inkomsten uit overig werk of winst uit onderneming en moet je je inkomsten aangeven in je aangifte.'

5. Welke waarde vul je in tijdens je aangifte?

De waarde van je cryptoportefeuille kan erg fluctueren. De crypomarkt is namelijk erg volatiel. Bij het invullen van je belastingaangifte dien je als peildatum 1 januari te hanteren. 'Het meest praktisch is om de koers op 1 januari om 00.01 uur van het betreffende jaar te hanteren', schrijft Business insider. 'Volgens Tax at Work kun je zelf kiezen welke koers je hanteert. Wel is het van belang dat je ieder jaar dezelfde beurs en hetzelfde tijdstip aanhoudt.'

6. Minderjarige kinderen met cryptoportefeuilles

Als je minderjarige kinderen hebt die ook crypto's bezitten, wordt dit geld bij jouw vermogen opgeteld. Houd hier dus rekening mee. Je kunt hierdoor eventueel eerder boven het heffingsvrije vermogen uitkomen.

Radar-uitzending over crypto

Radar liet in de uitzending van 13 september 2021 zien hoe makkelijk het is om een waardeloze token te creëren. Om maar gelijk wat termen te gebruiken: 'DYOR' en trap niet in 'Pump & Dumps'. Je kunt hier zien hoe eenvoudig het is:

Pas op! Zo simpel is het om een cryptotoken te maken

Bron: Business Insider / Belastingdienst

Dit is geen financieel advies. Beleggen brengt risico's met zich mee.