'Agressie in gehandicaptenzorg neemt toe'

gehandicapten_agressie_780x439.jpg

Steeds meer medewerkers in de gehandicaptenzorg krijgen te maken met verbale en fysieke agressie. Een groot deel voelt zich hierdoor niet altijd veilig tijdens het werk.

Dit blijkt uit de barometer Gehandicaptenzorg die Totta Research in opdracht van de FNV samenstelde. Voor het onderzoek werden 3310 werknemers bevraagd.

'Minder tijd voor persoonlijke aandacht'

In totaal 61 procent heeft steeds vaker te maken met verbale agressie en 47 procent met fysieke agressie. Volgens de werknemers neemt de agressie toe omdat het werk met minder mensen gedaan moet worden. Er is steeds minder tijd voor persoonlijke aandacht en zorg voor de cliënten. Cliënten reageren hierdoor steeds agressiever op hun begeleiders. Werkgevers treden vaak niet goed op bij gevaarlijke of agressiesituaties, vinden de ondervraagden.

'De werkgever dient een veilige werkomgeving te bieden met echte banen en aangepaste omstandigheden als de gezondheid van zorgmedewerkers hierom vraagt. Hierover leggen we graag goede afspraken vast in de nieuwe cao', zegt Karim Skalli, bestuurder FNV Zorg & Welzijn.

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) herkent het signaal van toegenomen werkdruk. 'De zorgzwaarte neemt toe en omdat we willen dat cliënten zich zo vrij mogelijk kunnen bewegen, kunnen zich inderdaad agressie-incidenten voordoen. Juist daarom investeren zorgaanbieders veel in het omgaan met agressie en zijn we als sector zeer actief betrokken bij overheidsprogramma's zoals Veilig werken in de zorg', aldus de VGN.

Volgens de vereniging scoort de gehandicaptenzorg ondanks de toegenomen werkdruk beter dan andere zorgsectoren op medewerkerstevredenheid. 'Medewerkers in de gehandicaptenzorg blijken zeer betrokken, bevlogen en tevreden, zoals duidelijk te zien is in het medewerkerstevredenheidsonderzoek van Effectory', zegt de VGN.

Bron: ANP