Plan en geld voor betere gehandicaptenzorg

gehandicaptenzorg_0107_780.jpg

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft 13,2 miljoen euro uitgetrokken om de gehandicaptenzorg te verbeteren en voor te bereiden op de toekomst. Dat schrijft hij vrijdag aan de Tweede Kamer.

'Zij zijn hun hele leven afhankelijk van de zorg die wij als samenleving bereid zijn voor hen te organiseren. Dat schept de verplichting om continu te kijken: wat kan er anders? Wat moeten we verbeteren? Hoe zorgen we voor hen op de best mogelijke manier, nu en in de toekomst?', aldus Van Rijn. In Nederland hebben 113.000 mensen (een combinatie van) een verstandelijke, lichamelijk en/of zintuiglijke beperking.

Daarom is er ook het plan 'Samen werken aan betere gehandicaptenzorg'. 'Zorg en ondersteuning moeten ten dienste staan aan de mens met een beperking en niet andersom', aldus Van Rijn.

Verbeteren positie

Hij streeft naar het verbeteren van de individuele positie en emancipatie van mensen met een beperking. Volgens het plan moeten zij kunnen kiezen hoe ze leven en wonen, meedoen in de samenleving en hun talenten benutten. Cliënten krijgen volgens Van Rijn wat te zeggen over de zorg en ondersteuning die nodig is.

Onderdeel van het plan vormt de uitbreiding van scholing aan hulpverleners. Ook moeten ondersteuningsplannen worden geschreven en afspraken met cliënten worden vastgelegd. In het plan wordt tevens aandacht besteed aan mensen met ernstig meervoudige beperkingen, onder wie mensen met een verstandelijke beperking en psychische problemen, ouder wordende mensen die verpleging en verzorging nodig hebben en mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

Bron: ANP