Agressieve advertenties: hoe kom je ervan af?
De prijs voor de irritantste reclame van het jaar 2020 werd met 39 procent van de stemmen gewonnen door Haribo. Maar hoe kom je van dit soort irritante reclames op het web af? Of moet je als consument maar leren leven met een steeds groter wordende berg aan reclames die het internet naar je hoofd slingert?
Je klikt net de video op YouTube aan die je wilt zien: dat ene lasagnerecept of je favoriete muzikant met een nieuwe videoclip. Maar dan, de horror van iedere kijker: twee reclames van precies zeven seconden die niet kunnen worden overgeslagen.
Wat zijn de advertenties
Waarom zijn deze reclames nodig? YouTube verdient geen geld aan de gebruikers die zelf video’s uploaden, of de tijd die mensen besteden op het platform. Vandaar dat het platform het gros van haar inkomsten uit advertenties moet halen. Een deel van die opbrengst komt terecht bij de makers van de video, maar YouTube -lees Google-, steekt zelf het meeste in zijn zak.
De oplettende kijker is echter de afgelopen tijd nog iets opgevallen: de advertenties nemen toe in lengte en frequentie.
Sinds 2021 laat YouTube meer reclames zien. Waar het eerder alleen bij de grote kanalen met veel abonnees was, komen nu ook steeds meer reclames bij de kleintjes voor. De grote kanalen krijgen wel een gedeelte van de opbrengst, de kleine niet.
Ander soort advertenties
Dan is er nog een ander soort advertenties: die van de makers zelf. Dit heet sponsored content en kan in alle geuren en kleuren in je video terechtkomen. Soms zal een maker een blok van twee minuten in zijn video gebruiken om een bepaald product van een ander bedrijf aan te prijzen. Dit komt bovenop de normale advertenties van YouTube zelf.
Overigens is YouTube niet de enige plek waar je een stormvloed aan reclame's ondervindt. Ook op normale webpagina's ontkom je niet meer aan de banners, pop-ups en andere manieren om een product te adverteren.
Hoe kom je ervan af
Om van die vervelende advertenties af te komen, kan je een adblocker op je computer of laptop installeren. Deze browserextensie blokkeert de meeste advertenties die op een webpagina verschijnen.
In een eerder artikel dat op onze site is verschenen gaan we meer in op alle positieve en negatieve punten die een adblocker met zich meebrengt. Zo gaat bij de meeste computers de internetsnelheid erop vooruit wanneer je deze installeert en ben je beter beschermd tegen externe bedrijven die je data verzamelen. De bezochte site loopt wel de advertentieinkomsten die je omzeilt mis.
Mocht je iets technischer zijn aangelegd en in een knutselbui zijn, kan je er ook voor kiezen om je advertenties te laten blokkeren via je router. Dit vergt dus wel enig technisch vernuft. Als je een Raspberry Pi met Pi-hole -een soort mini-computer- aansluit op je router, kan je ervoor kiezen om bepaalde sites wel of geen reclames te laten zien. Dus mocht je YouTube via je smart-tv kijken en gek worden van de advertenties, dan kan je ze op deze manier ontwijken.
Waar moet je op letten?
Een belangrijk punt om in acht te nemen bij het gebruiken van de verschillende adblockers, is veiligheid. Want ook niet elke blocker is even betrouwbaar. Zo kan een aanbieder achter de schermen met adverteerders werken om toch bepaalde advertenties door te laten.
Daarnaast kunnen ook in adblockers fouten en lekken voorkomen. Forbes meldde in 2019 dat er honderd miljoen gebruikers risico liepen bij het gebruiken van hun adblock. Google verwijderde in hetzelfde jaar twee ‘neppe’ adblockers die onbewust cookies plaatsten bij onwetende gebruikers.
Er zijn dus genoeg opties om reclames op het internet te ontwijken, maar let goed op de gevaren die op de loer liggen.
Bron: Computertotaal, Forbes, Adguard, ConsumentenBond