Alarm tandartsen om rotte kindergebitten

tandarts_800.jpg

Naar schatting 40.000 jonge kinderen tussen twee en zeven jaar hebben een ernstig verwaarloosd melkgebit. Dat komt zaterdag naar voren uit een onderzoek van RTL Nieuws.

Tandartsen komen allerlei ellende tegen, variërend van dikke lagen plak, etensresten tot afgebrokkelde en tot stompjes afgesleten tanden. Ook zien ze geregeld ernstige ontstekingen en abcessen in de kindermonden. Een kwart van de tandartsen zegt kinderen te moeten doorverwijzen naar een gespecialiseerde kindertandarts of kaakchirurg.

Hele dag door zoetigheid

Oorzaak van de gebitsproblemen zijn ouders die hun kinderen de hele dag door zoetigheid geven en ook 's avonds en 's nachts nog een flesje sap of 'pyjama-papje' geven. Poetsen loopt soms uit op een strijd die deze ouders niet altijd aangaan, aldus RTL. Ook mijden ze de tandarts en gaan ze er pas naartoe als de pijn bij hun kind ondraaglijk is. Dan is het vaak al te laat.

Grote steden

Aan het onderzoek deden 66 tandartsen mee. Zij meldden samen bijna 10.000 gevallen van verwaarlozing. Op basis daarvan komt tandartsenorganisatie KNMT landelijk op het aantal van 40.000 ernstig verwaarloosde kindergebitten. Volgens de KNMT concentreren de problemen zich in de grote steden en sociaal zwakkere regio's in Nederland.

Bron: ANP