'Steeds vaker slechte gebitten bij ouderen'

tandarts_behandeling800.jpg

Ouderen houden steeds langer hun gebit of delen daarvan. Tegelijk hebben ze steeds meer moeite om hun gebit goed te verzorgen. Dat zegt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT).

Volgens de belangenorganisatie van tandartsen blijkt uit onderzoek dat bij opname in een verzorg- of verpleeghuis 80 procent van de nieuwe bewoners een matige tot slechte mondgezondheid heeft. Maar ook als oude mensen nog thuis wonen gaat het niet altijd goed.

Gebit onderhouden lastig

'Met het ouder worden, wordt het steeds lastiger het gebit te onderhouden, zeker als daar implantaten in zitten. Een kunstgebit is haast makkelijker', zegt maandag een woordvoerster.

Gevolgen slecht gebit

Een slecht gebit kan onder meer leiden tot pijn of ontstekingen, slecht kunnen eten en slechte adem. Bij toenemende kwetsbaarheid kunnen de gevolgen ernstiger worden voor de gezondheid, aldus de KNMT.

Instructiekaart

De organisatie brengt een poetsinstructiekaart voor ouderen opnieuw uit. Behalve voor ouderen zelf is deze ook bestemd voor verplegenden, verzorgenden en mantelzorgers.

Met de vergrijzing wil de KNMT iets aan het probleem doen. 'In 2030 is bijna een op de vier Nederlanders 65 jaar of ouder.'

Bron: ANP