Proef met vrije tandartstarieven mogelijk ten einde

Het experiment met vrije tandartstarieven mag stopgezet worden. Dat heeft de rechter woensdag bepaald. De proef zou oorspronkelijk tandartsen 3 jaar de tijd geven om zelf de prijs van hun behandelingen te bepalen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) het experiment zou stoppen en dat tandartsen weer vaste prijzen hanteren. De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) was daarop naar de rechter gestapt omdat de organisatie door wil gaan met de proef, maar de rechtbank in Den Haag heeft hun claim woensdag afgewezen.

De NMT is teleurgesteld over de beslissing van de rechter en gaat zich beraden of er nog acties volgen. Minister Schippers noemde het eerder een gemiste kans om het experiment nu al te stoppen. Zij vindt dat het na 3 maanden experiment nog te vroeg is om te concluderen dat het mislukt is. Een meerderheid van de Kamer vond echter dat de prijzen sinds het begin van de proef zo veel waren gestegen, dat doorzetten onacceptabel was.

Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bleek dat de prijzen, afgezien van de inflatie, met ruim 6 procent zijn gestegen.

Bron: ANP