'Alarmerend groot' aantal jonge kinderen met gehoorverlies

gehoorschade-kinderen072817.jpg

Circa 17,5 procent van de kinderen tussen negen en elf jaar kampt met een verminderd gehoor, nog voordat de leeftijd aanbreekt waarop ze te maken krijgen met harde muziek op festivals en in discotheken.

Dat maakte het Erasmus MC vrijdag bekend in een wetenschappelijke publicatie over een nulmeting naar de vraag hoe vaak gehoorverlies voorkomt bij ruim 5000 jonge kinderen zonder klachten.

Uitkomsten 'alarmerend groot'

Onderzoeker Carlijn le Clerq noemt de uitkomsten 'alarmerend groot', ook al gaat het bij de meeste kinderen om kleine gehoorverliezen waar zij zelf nog niet zoveel van merken. Volgens haar wordt veel gesproken over gehoorschade en de hinderlijke gevolgen van harde muziek, maar ontbreekt het aan metingen.

Relatie oorontsteking en permanent gehoorschade

Bij een deel van de kinderen gaat het om tijdelijk gehoorverlies, meestal veroorzaakt door verkoudheid of oorontsteking. Naar schatting 8 procent heeft echter permanent gehoorverlies (tenminste 15dB). Dat kan leiden tot een belemmering in de ontwikkeling of verminderde schoolprestaties. Uit het onderzoek blijkt een duidelijke relatie tussen het doormaken van veel oorontsteking op jonge leeftijd en het krijgen van permanente gehoorschade.

Bekijk de Radar-uitzending over gehoorschade

Bron: ANP