Alle borstimplantaten onveilig

borstimplantaten - still 1 - 780x439.png

Nieuw wetenschappelijk onderzoek, vandaag gepubliceerd in het toonaangevende internationale medische tijdschrift JAMA, toont aan dat ook nieuwe, vaste implantaten siliconendeeltjes loslaten. In de Radar-uitzending van 20 september vertelt onderzoeker Henry Dijkman (HAN University of Applied Sciences) over zijn bevindingen, die vandaag zijn gepubliceerd.

Bij 87 procent van de vrouwen zijn deeltjes van het implantaat op andere plekken in het lichaam gevonden, tot in de hersenen aan toe. Bij 92,5 procent van de vrouwen werden ontstekingsreacties aangetoond. Dit is mogelijk een verklaring voor de klachten die vrouwen ervaren na het nemen van een borstimplantaat. 

Borstimplantaten van vaste siliconen zijn sinds de jaren negentig de norm, als 'veilig' alternatief voor de vloeibare siliconen implantaten die niet meer worden geplaatst. Deze werden tijdelijk in de ban gedaan in Amerika, omdat vrouwen er ziek van zouden worden, en zijn vervolgens niet meer op de markt teruggekeerd – ook niet in Europa. Radar toont dat fabrikanten van borstimplantaten op dit moment de vaste, ook wel 'cohesieve' siliconen als veilig bestempelen.

Het onderzoek dat vandaag is gepubliceerd laat zien dat er qua gezondheidseffecten géén verschil is tussen de oude, omstreden, vloeibare siliconen en de nieuwe, 'cohesieve' implantaten. 'Uit het eerdere onderzoek uit de jaren negentig bleek al hoe slecht die (vloeibare, red.) siliconen waren, en wat het causale verband is met klachten. Wij laten nu zien: met de nieuwe is het net zo. Hoogstens treden de klachten bij de nieuwe producten later op', legt Henry Dijkman, een van de onderzoekers, uit. 

Hij nam dossiers van het Radboud UMC van ruim 400 vrouwen met vloeibare of vaste silicone borstimplantaten onder de loep, samen met Inca Slaats (HAN-student Biomedische Wetenschappen) en Peter Bult (mammapatholoog RadboudUMC). Wat bleek: in bijna alle gevallen is er sprake van lekken of 'gel bleed' (99 procent) – het 'zweten' van siliconendeeltjes. Implantaten mogen op dit moment geplaatst worden tot hun onveiligheid is bewezen. Vrouwen fungeren daardoor op dit moment als proefpersoon voor de langetermijneffecten. Dat moet anders, vinden de onderzoekers: 'Het gebruik van siliconen borstimplantaten moet, tot de veiligheid is bewezen, worden stilgelegd.'

Mensen die al klachten hebben door borstimplantaten, moeten bovendien volgens Dijkman het verwijderen vergoed krijgen door zorgverzekeraars. Dat gebeurt nu niet altijd, terwijl uit ander onderzoek blijkt dat veel vrouwen na tijdige explantatie grotendeels van hun klachten afkomen.

Uit een enquête van Radar bleek eerder al dat de helft van de vrouwen die vanwege klachten naar de dokter stapt, niet serieus wordt genomen. 'Het allerbelangrijkste is dat er oprechte, passende aandacht komt voor dit groeiende probleem', zegt Dijkman daarover. 'Hopelijk draagt onze publicatie hieraan bij.'