Alles in het water gevallen
Je sluit een verzekering af omdat je een bepaald risico wil afdekken. Als er dan iets gebeurt, kun je terugvallen op de verzekering. Wat als de verzekeraar je in de kou laat staan? Dat overkomt Jan Willem van den Ban en Andrea Vos.
Allianz: Overtocht is verzekerd
De woning zinkt...
Schade: 200.000 euro
Deel je ervaringen, stel vragen en discussieer met andere leden over dit onderwerp.
Laatste reacties
19Je sluit een verzekering af omdat je een bepaald risico wil afdekken, en dat als er iets gebeurt je kunt terugvallen op die verzekering. Wat als de verzekeraar je dan in de kou laat staan? In Radar behandelen we de zaak van een woonboot die zonk tijdens het transport van de werf naar de ligplaats. De verzekeraar keert niet uit omdat de fout bij de transporteur zou liggen. Maar is dit terecht? Maandag 12 december 2016 in Radar, 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1 Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/12-12-2016/alles-in-het-water-gevallen/
In Radar behandelen we de zaak van een woonboot die zonk tijdens het transport van de werf naar de ligplaats. De verzekeraar keert niet uit omdat de fout bij de transporteur zou liggen. Maar is dit terecht? Ja en nee. Ik zal verduidelijken. Aan de ene kant is er een schuldige aan te wijzen. De transporteur heeft of een fout gemaakt of het is gewoon een ongeluk. Dat wil zeggen de transporteur heeft daarvoor een dekking. Die moet worden aansprakelijk gesteld voor de schade. Die zal dan ook de schade moeten vergoeden of diens verzekeraar. Nu is het ook zo dat je zelf een verzekering hebt die de schade dekt. Dus in mijn oogpunt om de wet goed te handhaven zal de eigen verzekering de schade moeten betalen en zelf de juiste partij regres gaan halen. De wet zegt dat je niet mag verdienen op de uitkering van de verzekering. In dit geval zal de eigen verzekeraar de schade moeten opkopen {cessie} om dan verhaal te halen bij de transporteur.
Je sluit een verzekering af omdat je een bepaald risico wil afdekken, en dat als er iets gebeurt je kunt terugvallen op die verzekering. Wat als de verzekeraar je dan in de kou laat staan? Gezien de woordkeus lijkt het of Radar het oordeel al weer klaar heeft... Het lijkt mij dat alles afhangt van de soort verzekering die je hebt afgesloten. En natuurlijk van het soort boot. Als je een 'gewone' varende boot hebt waarmee je naar de werf vaart, dan is het een heel andere situatie dan als je alleen een betonnen bak hebt. Mits je de 'bijpassende' verzekering hebt afgesloten, natuurlijk. Het lijkt mij dat in het algemeen (in de 'betonnen bak' situatie) de transporteur aansprakelijk is en dat de schade niet door de gewone verzekering gedekt zal zijn. Net als dat als op de snelweg je fiets van de fietsdrager valt, de schade aan die fiets meestal niet door de fietsverzekering gedekt zal zijn. (Iets heel anders, een schip zal meestal niet spontaan zinken. Dan zou het maar zo kunnen dat er sprake was van achterstallig onderhoud, waarbij de schade sowieso iha niet gedekt is.)