background branding

Altijd contant geld mee: veilig of juist niet?

contant-polll-320.jpg

Meer dan de helft (56%) van de pollrespondenten heeft altijd contant geld op zak. 19 procent heeft meestal wel wat geld in de portemonnee zitten, 12 procent meestal niet, en 13 procent geeft aan (bijna) nooit cash bij zich te dragen. 1538 mensen vulden de poll in.

Van de mensen die aangeven altijd contanten op zak te hebben, reageert er een: 'Weleens meegemaakt dat je niet kon pinnen wegens storing.' Albert Heijn was afgelopen maand twee keer in het nieuws vanwege een grote pinstoring. Het gevolg: lange rijen bij pinautomaten in de omgeving van de supermarkt.

Zicht op het uitgavenpatroon

Een ander laat weten: 'Alleen al om af en toe een dakloze of ander mens dat op een moment om geld verlegen zit te kunnen helpen.'

Van de mensen die zeggen altijd cash mee te hebben, laten meerdere mensen weten dat te doen om ook zo zicht te houden op het uitgavenpatroon. 'Omdat ik dan zie wat ik uit geef en niet constant op mijn rekening moet kijken of het nog wel kan.'

Contant betalen niet overal geaccepteerd

Niet overal wordt cash geaccepteerd, laat een respondent weten. Dat gaf problemen bij de fietsenmaker. 'Ik liet mijn fietsband plakken bij de stationsrijwielstalling. Men wilde alleen pinbetaling accepteren. Had onvoldoende saldo op mijn rekening staan, dus nadat de eigenaar zich daarvan overtuigd had (de pinbetaling werd geweigerd) kon ik pas met cash betalen. Volgens de eigenaar was dit om 'veiligheidsredenen'. Hij vertelde zich niet voor een paar euro 'voor zijn kop te willen laten schieten'.

Lezerscolumnist Herman Heesakkers verbaasde zich over het argument 'veiligheid'. 'Al die pasjes meesjouwen is onveilig voor mij', zo schreef hij. Lees zijn column: Alleen nog met pin betalen 'voor je eigen veiligheid'? Het argument 'veiigheid' wordt overigens ook gebruikt door mensen die aangeven juist geen contanten mee te nemen. Zo schrijft een respondent: 'dan kan je ook nooit gerold worden!'

Contant geld is weliswaar een wettig betaalmiddel, dat betekent niet dat alle winkels ook verplicht zijn cash-betalingen te accepteren.

Word lid van het Radar Testpanel!

Wil je ook lid worden van het Radar Testpanel? We leggen je behalve pollvragen ook enquêtes voor. Aanmelden kan via deze link.