Andere benamingen voor suiker, hier moet je op letten

Suiker2.jpg

Minder suiker eten is natuurlijk een goed voornemen. Maar dan doet het volgende probleem zich voor: suiker wordt lang niet altijd als zodanig vermeld op eet- en drankverpakkingen. Het kan dus zijn dat jij ongemerkt veel suiker naar binnen propt. Op welke benamingen moet je letten tijdens het doen van je boodschappen? 

Al eerder schreef Radar over het verschil tussen alternatieve suikers (bijvoorbeeld honing) en geraffineerde suikers. Sommige verpakkingen schreeuwen graag met uitspraken als 'zonder geraffineerde suikers' en doen daarmee lijken alsof het product een gezondheidsvoordeel heeft. Dit bleek onzin, want: 'Suiker is suiker', stelde de Consumentenbond. 'Alleen de smaak is anders.'

Suiker is niet één en al slecht

Iedereen heeft suiker nodig om goed te functioneren, zo bleek uit datzelfde artikel. Maar te veel is niet goed. Wil je letten op de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt? Neem dan de onderstaande lijst mee als je je boodschappen gaat doen. 

Let op! De lijst bevat niet alle gebruikte namen voor suiker, wel de meest voorkomende. 

Veel voorkomende benamingen voor suiker

1.   Sucrose
2.   Sacharose
3.   Saccharose
4.   Stroop
5.   Siroop
6.   Fruitsuiker
7.   Fructose
8.   Fructosestroop
9.   Druivensuiker
10. Dextrose
11. Glucose
12. Glucosestroop
13. D-glucose
14. Glucose-fructosestroop
15. Melksuiker
16. Melkpoeder (bevat 51% suiker!)
17. Vruchtensapconcentraat
18. Geconcentreerd perensap
19. Geconcentreerd appelsap
20. Geconcentreerd vruchtensap
21. Kaneelsuiker
22. Lactose
23. Galactose
24. Moutsuiker
25. Maltose
26. Maltodextrine
27. Basterdsuiker
28. Poedersuiker
29. Kristalsuiker
30. Rietsuiker
31. Bietsuiker
32. Demerara
33. Honing
34. Nectar
35. Palmsuiker
36. Kokosbloemsuiker
37. Kokosbloesemsuiker
38. Ahornsiroop
39. Esdoornsiroop
40. Maple Syrup
41. Melasse
42. Molasses
43. Zwarte rietsuikermelasse
44. Blackstrap Molasses
45. Muscovado
46. Barbados suiker
47. Agavesiroop
48. Agave nectar
49. Turbinado
50. Oersuiker
51. Panocha
52. Panela
53. Piloncillo
54. Parelsuiker
55. Maïssuiker
56. Maisstroop
57. Rijstsuiker
58. Rijststroop
59. Invertsuiker
60. Invertstroop
61. Treacle
62. Caramel (verhitte suiker)
63. Basterdsuiker (licht & donker)
64. Geleisuiker
65. Vanillesuiker
66. Dadelstroop
67. Tarwestroop
68. Schenkstroop
69. Bruine suiker 
70. Kandij(-suiker)
71. Gula djawa
72. Gula kelapa 
73. Gula aren
74. Tafelsuiker
75. Geraffineerde suiker
76. Johannesbrood siroop
77. Carob siroop

Light, suikervrij en suikerarm

Natuurlijk zijn er ook talloze light, suikervrije en suikerarme producten te vinden. Ook hier schreef Rader eerder over. Suiker is in deze gevallen vaak vervangen door zoetstoffen. De producten bevatten veel minder calorieën en kunnen een goede vervanging zijn voor producten met suiker. Maar vergis je niet, want ook deze producten zijn niet altijd de gezondste keuze: ze voegen qua voedingswaarde weinig toe en zijn vaak erg zuur, wat weer slecht is voor je tanden. Klik hier voor het complete artikel. 

Bron: Voedingscentrum / Voedingsweetjes