Gedroogd fruit bevat geen vitamine C meer, is het dan nog wel gezond?
Hoe gezond is fruit eigenlijk wanneer het gedroogd is? Gaan er voedingsstoffen verloren en hoe zit het met de suikers?
Radar zoekt het uit.
Vitamine in gedroogd fruit
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: 'Gedroogd fruit bevat geen vitamine C (meer). Vitamine C gaat namelijk verloren bij het drogen', meldt het Voedingscentrum. Wel kan gedroogd fruit andere voedingsstoffen uit fruit bevatten, waaronder kalium, foliumzuur, vitamine B1, ijzer, vitamine B6 en vezels, máár ook veel suiker.
Suiker
Hoe zit het dan precies met het suikergehalte? Naast de vitamine, gaat er ook vocht verloren door het drogen van fruit. Door dit vochtverlies is de concentratie suiker per nettogewicht in verhouding hoger dan in vers fruit. Gedroogd fruit wordt daarnaast vaak gegeten als een tussendoortje/snack. Je eet daardoor meestal best wat stukjes waardoor je dus ook veel suiker binnenkrijgt.
Niet per definitie ongezond, maar..
Is het slecht voor je? Nee, het is niet per definitie ongezond. Maar het is uiteraard ook geen alternatief voor vers fruit. Daarentegen is het wel een gezond(er) alternatief voor snoepgoed, ondanks het relatief hoge suikergehalte.
De Schijf van Vijf
Gedroogd fruit waaraan geen suiker is toegevoegd staat in de Schijf van Vijf, 'máár beperk het tot maximaal een handje per dag'. Vers fruit staat uiteraard ook in de Schijf van Vijf. 'Voor volwassenen geldt het advies om minimaal twee porties fruit per dag te eten. In fruit zitten suikers, maar ook belangrijke voedingsstoffen.'
Er zitten ongeveer 22 kilocalorieën (kcal) in 1 stuk (11 gram) gedroogd fruit en 3 gram koolhydraten, waarvan 2,9 gram suiker. En als het op kilocalorieën aankomt, kun je beter kiezen voor gedroogde pruimen (ongeveer 190 kcal per 100 gram) dan gedroogde bananen (ongeveer 300 kcal per 100 gram).
Consumentenjournalistiek in gevaar. Teken de petitie!
De NPO is voornemens om Radar en Kassa (BNNVARA) in te perken. Consumentenprogramma’s zijn van grote maatschappelijke waarde, omdat ze opkomen voor jouw belangen. Kijkers zijn daarom een petitie gestart tegen de plannen van de NPO. Je kunt de petitie hier tekenen.
Bron: Voedingscentrum