Anita wordt bij VakantieVeilingen altijd overboden door Anoushka: ‘Niet leuk zo’

Vakantieveilingen

Dat je bij VakantieVeilingen overboden kunt worden, is logisch. Zo werken veilingen nu eenmaal. Toch valt het op als je altijd overboden wordt door dezelfde persoon. Zeker als deze persoon (bijna) nooit een tweede bod uitbrengt. Het gebeurde Anita, die wekenlang een weekendje Center Parcs probeerde te bemachtigen. 

Biedt vaak hetzelfde bedrag

“Al weken probeer ik de veiling voor drie dagen Center Parcs te ‘winnen’”, vertelt Anita ons. “Het viel me op dat de prijs vaak al snel redelijk hoog lag: rond de 140-150 euro. Toen ben ik er op gaan letten en zag ik telkens dezelfde naam die de prijs tot dat punt opdreef: Anoushka M. Dit is geen hele gangbare naam, vandaar dat het me opviel.” 

Anita deelde screenshots met ons en inderdaad: Anoushka brengt wel erg vaak een bod uit rond de 140 euro. Soms is dit een klein verschil met eerdere biedingen, soms drijft ze de prijs van slechts een paar euro naar 140 of 150 euro. Het blijft telkens bij dit ene bod, ze brengt (bijna) nooit een tweede bod uit en lijkt ook niet vaak veilingen te winnen.

Hier zie je wat voorbeelden:

“Ik heb op een tiental dagen op verschillende tijdstippen de veilingen geopend, altijd is zij het die de prijs aanzienlijk hoger inzet”, aldus Anita. “Op deze manier is het niet leuk om mee te doen aan een veiling en is het onmogelijk om voor een eerlijke prijs een veiling te winnen. Dat lijkt mij niet de bedoeling.” 

Is Anoushka een echte bieder?

Wordt Anoushka ingezet om de prijs op te drijven? Of is Anita gewoon opvallend vaak tegen haar aan het strijden voor een weekend weg? Met die vraag kloppen we aan bij VakantieVeilingen. Zij bekeken het biedgedrag van Anoushka en concluderen dat er sprake is van een echte bieder met de intentie tot aankoop. 

Ze heeft de afgelopen jaren namelijk tientallen veilingen gewonnen, waaronder meerdere keren een Center Parcs-arrangement. “Daarmee sluiten we uit dat er sprake is van kunstmatig prijsopdrijvend gedrag zonder afname van het product”, aldus de woordvoerder van VakantieVeilingen. 

Waarom zou je meteen hoog inzetten?

Hij vertelt dat het biedgedrag van Anoushka niet afwijkend is en heeft er zelfs verschillende verklaringen voor: “Hoewel dit biedgedrag voor andere gebruikers wellicht onverwacht is, zien we vaker dat bieders bewust afwijken van de klassieke ‘tot het laatste moment wachten’-strategie”, vertelt hij. 

“Sommige gebruikers kiezen ervoor om direct het maximale bedrag te bieden dat zij voor een arrangement over hebben, met de gedachte: dit is wat het mij waard is. Daarmee proberen zij ook andere bieders te ontmoedigen. Het kan er onconventioneel uitzien, maar is geen ongebruikelijke tactiek op een veilingsite, met name bij veilingitems die een hogere waarde vertegenwoordigen.”

De woordvoerder legt uit dat ze deze strategie vooral zien bij veilingen waar de gemiddelde eindprijzen relatief stabiel zijn, zoals deze Center Parcs-veiling. Het arrangement is in de afgelopen anderhalve maand namelijk 558 keer verkocht, met een gemiddelde eindprijs van 158 euro. 

“Er is dus voor een vaste groep gebruikers een duidelijk beeld ontstaan van wat men doorgaans betaalt”, aldus de woordvoerder. “Dat maakt het logisch dat zij direct een eindbod plaatsen dat daarbij aansluit.” Dat zou dan ook kunnen verklaren waarom Anoushka (bijna) nooit een tweede bod uitbrengt. 

Ook looptijd speelt een rol

Een laatste reden die de woordvoerder noemt om meteen hoog in te zetten, is de looptijd van de veilingen. “Niet elke gebruiker heeft de mogelijkheid om het volledige veilingproces actief te volgen, zeker als veilingen enkele uren lopen. In dat geval plaatsen sommige gebruikers direct het bod waarvan zij verwachten dat het zou kunnen winnen, en wachten zij de afloop af.” 

Het is dus ook een praktische strategie van gebruikers die geen tijd hebben om actief in het biedproces betrokken te zijn, maar wel graag meedoen.

Een notaris ziet hierop toe

Een notaris ziet erop toe dat de prijzen niet kunstmatig worden opgedreven. Het notarieel toezicht bij VakantieVeilingen werkt als volgt: 

  • Het toezicht is steekproefsgewijs. Maar, bij signalen van mogelijke onregelmatigheden kan de notaris wel gericht onderzoek doen naar specifieke veilingen en biedingen. 
  • De notaris maakt op willekeurige momenten screenshots van de website en van de veilingen voor de nodige informatie. 
  • De notaris kan controleren of er achter ieder biedprofiel een uniek telefoonnummer schuilgaat. Daarmee wordt uitgesloten dat er wordt geboden via bots of dubbele accounts. 
  • In het geval van vermoedens van misbruik heeft de notaris de mogelijkheid om direct contact op te nemen met gebruikers. 

De woordvoerder vertelt dat VakantieVeilingen zelf de veilingen ook in de gaten houdt: “Naast dit externe toezicht houden wij ook intern continu toezicht op het biedgedrag op ons platform. Wanneer wij of onze gebruikers opvallend gedrag signaleren - zoals in dit geval - analyseren we dit zorgvuldig. Omdat het in dit geval niet gaat om afwijkend biedgedrag, is het ook niet als zorgpunt naar voren gekomen binnen het toezicht van de notaris.” 

Daarnaast benadrukt hij dat leveranciers op geen enkele wijze deelnemen aan het biedproces. “In onze afspraken met leveranciers is contractueel vastgelegd dat zij, net als onze eigen medewerkers, niet mogen meebieden op hun eigen veilingen. Mochten we signalen ontvangen die anders suggereren, dan onderzoeken we dat direct en nemen we indien nodig passende maatregelen.”

Heeft Anita al een veiling gewonnen?

Anita heeft in Anoushka dus gewoon een geduchte concurrent voor een weekend Center Parcs gevonden. Ondertussen heeft ze overigens wel eindelijk een weekend weg bemachtigd: “Ik heb opgelet of er bepaalde tijden zijn waarop Anoushka niet actief is. Uiteindelijk heb ik rond 04.00 uur ‘s nachts een veiling ‘gewonnen’.” 

Meer over