Goedkoper op vakantie: hoe doe je dat?

vakantie goedkoper.jpg

Vakanties zijn dit jaar gemiddeld 13 procent duurder geworden dan vorig jaar, meldt De Telegraaf. Wat kun je doen om de vakantiekosten een beetje te drukken? Radar belt Hanita van der Meer van de ANVR en vraagt hoe je goedkoper op vakantie kan.

Bijna 3.000 euro vakantiekosten

Gemiddeld gaan Nederlanders 2,4 keer per jaar op vakantie. In totaal is een gemiddeld Nederlandse gezin ongeveer 2.818 euro per jaar hieraan kwijt. Het verschil tussen vraag en aanbod maakt vakanties tegenwoordig een groot stuk duurder. 

Alle kosten stijgen

Dit heeft met de algehele inflatie te maken. Alle prijzen stijgen. Zowel van brandstof, maar ook alles in hotels wordt duurder. Hoteliers moeten bijvoorbeeld meer betalen voor eten, schoonmaakspullen en aan salaris. Dit wordt dan doorbelast in de prijs die de consument betaalt”, zegt Van der Meer.

Goedkope vakanties en last minutes

Een goede manier om goedkoper op vakantie te gaan, is zoeken naar acties en last minutes. ‘’Als je vroeg boekt, zijn tickets voor vliegtuig of openbaar vervoer over het algemeen goedkoper. Er worden vroegboekkortingen gegeven door reisondernemingen in het begin van het boekingsseizoen. Als je minder wensen op je lijstje hebt staan, kun je vaak ook goedkope last minute vakanties boeken”, legt zij uit. 

“Last minutes zijn niet altijd goedkoper. Prijsverlaging betekent natuurlijk dat er ingeleverd moet worden op de winstmarge en geen enkele ondernemer zou dat willen. Als de noodzaak er niet is, kan een last minute vakantie ook duurder zijn.”

Voordelige vliegtickets boeken


Wil je niet wachten tot het laatste moment, maar wel een goedkoop vliegticket boeken? November blijkt de goedkoopste maand te zijn om op vakantie te gaan. Vooral vliegtickets zijn tot 20 procent goedkoper. 

De goedkoopste dag om vliegtickets te boeken bestaat ook. Vaak starten airlines hun promoties op maandag. De concurrenten komen iets later met hun prijzen, waardoor dinsdag doorgaans de dag is waarop je de goedkoopste vliegtickets kunt kopen. Een pakketreis met een goede, en voordelige reisverzekering en een goedkopere bestemming kiezen, zijn ook goede tips.

Kies de juiste reisorganisatie

Iedereen wil mooie herinneringen creëren tijdens een vakantie. Daarvoor moet je je zaken goed op orde hebben. ‘’Boek je vakantie bij een erkend en gerenommeerd bedrijf. Wij zijn de branchevereniging en al onze leden moeten zich houden aan onze voorwaarden. Ook helpen zij jou als er iets mis gaat. Helaas zien wij dat niet alle bedrijven zo zijn. Of je nou last minute of vroeg boekt, zorg ervoor dat het geld dat je uitgeeft jou in ieder geval de vakantiebeleving geeft die je zoekt.’’