background branding

Op vakantie? Zo laat je je woning veilig achter

beveiliging_woning_2023_Radar.jpg

Als je op vakantie wilt gaan, ben je een paar dagen voor vertrek vaak nog druk bezig met alle voorbereidingen. Helaas gaan inbrekers niet altijd op vakantie en daarom is het ook belangrijk jouw woning veilig achter te laten. Radar geeft de beste tips.

Wek de intentie dat het huis bewoond is

Als je op vakantie gaat, schrijf je dat natuurlijk niet met koeienletters op de ramen. Toch zijn inbrekers op de loer naar aanwijzingen dat jij er niet bent. Denk bijvoorbeeld aan gordijnen die constant dicht zijn, een uitpuilende brievenbus of de auto die onberoerd op de oprit staat.

Het is daarom raadzaam om een familielid, kennis of buur te vragen om af en toe langs te wippen. Deze kan dan de brievenbus legen, auto verplaatsen of de gordijnen een tijdje open houden.

Gebruik timers voor lampen

Een andere manier om de suggestie te wekken dat je wel thuis bent, is door timers te gebruiken voor je lampen. Zo kun je instellen dat je lampen op vaste tijden aan en uit gaan. Tegenwoordig kan dat ook door middel van ‘slimme’ verlichting. Hiermee kun je lampen op  afstand bedienen via je laptop, telefoon of tablet.

Pas op met social media

Hoewel het altijd leuk is om kiekjes te delen als je op vakantie bent, kan het inbrekers ook een inkijkje geven in wie er niet thuis zijn. Als je toch graag je vrienden wil laten zien dat je op vakantie bent, valt het aan te raden om je socialmedia-profiel op 'privé' te zetten. Op die manier kunnen alleen je vrienden en kennissen je updates zien. Al blijft de veiligste methode natuurlijk om de foto’s pas achteraf te delen.   

Controleer alles voor je weggaat

Het klinkt cliché, maar neem voordat je op vakantie gaat goed de tijd om alles te controleren. Zijn alle ramen en deuren wel dicht? Ook in de ruimtes waar je minder komt? Behalve jezelf zo goed mogelijk indekken tegen inbrekers, is het ook belangrijk je woning zo achter te laten dat er de minste kans is op brand. Haal daarom onnodige stekkers uit het stopcontact en zorg dat (grote) apparaten niet te dicht bij elkaar staan.

Beveilingscamera’s

Alle bovenstaande tips kosten geen geld. Maar mocht jij je echt druk maken om je woning, dan kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om bewakingscamera’s op te hangen. Met de meeste systemen kun je de camerabeelden ook nog eens op afstand bekijken.