Anti-aging crème voor 60-plussers gebruiken als je 30 bent: kan dat kwaad?

ANTI-AGING .jpg

Veel jonge mensen gebruiken anti-aging crèmes die gemaakt zijn voor de oudere huid. Kan dat kwaad? Radar belt met dermatoloog Anne Berthe Halk. 

Kunnen anti-aging crèmes kwaad?

Veel mensen denken dat het niet per se goed is voor je huid als je als jong persoon een anti-aging crème gebruikt voor de oudere huid. Dokter Halk vertelt het volgende tegen Radar

‘’In principe doen ze geen kwaad. Als crèmes goedgekeurd zijn om op de markt te komen zitten er meestal geen ingrediënten in die verboden zijn. Het is wel zo dat als je veel actieve ingrediënten samen gebruikt en op elkaar stapelt, je huidirritatie kan krijgen. Maar echt kwaad doen? Nee, dat denk ik niet.’’

Werken anti-aging crèmes überhaupt?

Producenten van anti-aging crèmes claimen dat je er gegarandeerd een jongere huid van krijgt. Of de crèmes dit echt doen, is volgens de dermatoloog niet altijd zo. 

"Het ligt eraan wat voor ingrediënten erin zitten. In veel van dit soort crèmes zit bijvoorbeeld retinol, een veel minder sterke variant van tretinoine (vitamine A-zuur) wat ervoor zorgt dat fijne lijntjes minder worden en pigmentvlekken kan vervagen.’’

Naast retinol, zitten er in dit soort crèmes ook vaak stoffen als hyaluronzuur, glycolzuur en niacinamide. Wat die ingrediënten precies doen, lees je in het kader onderaan dit artikel. 

Hyaluronzuur is een natuurlijke stof op waterbasis en kan de huid hydrateren en beschermen. 

Glycolzuur zorgt voor het verwijderen van dode huidcellen; het ‘exfolieert’ de huid. Het kan irriteren en is vooral geschikt voor een oudere of drogere huid. 

Salicylzuur dringt diep in de poriën en is vet oplosbaar. Salicylzuur is meer geschikt voor de vette huid en een huid met puistjes.

Niacinamide maakt de huid meer helder en vermindert de productie van melanine, wat voor donkere vlekken zorgt. Niacinamide is ook ontstekingsremmend. Het kan bijvoorbeeld de roodheid van acne verminderen.

Het advies van de dermatoloog

Naast anti-aging crèmes gebruiken mensen vaak ook andere producten. Wat kan je het beste in combinatie met dit soort anti verouderingsmiddelen gebruiken? ‘’Ik zou altijd aanraden om los van je crème ook een zonnefactor te gebruiken. Cremes met zonnefactoren zijn goed, maar dekken nooit genoeg om echt de factor te gebruiken die er op staat. Bij voorkeur zou ik voor crèmes gaan waar niet al te veel onnodige toevoegingen zoals parfum in zitten.’’

''Kortom, als je 30 bent valt er nog een heleboel meer aan preventie te doen dan als je 60 bent. Juist in deze categorie is SPF veeleer belangrijker dan anti-age ingrediënten'' , aldus Halk.