Anti-kalktherapie

Om je aderen te ontkalken en langer te leven kun je je laten inspuiten met een anti-kalk middel. Deze behandeling wordt aangeboden onder de naam chelatietherapie. Deze alternatieve therapie pakt volgens de behandelaars niet alleen aderverkalking aan, maar ook reuma, vermoeidheid, een te hoge bloeddruk en zelfs hardhorendheid. 

Je moet er alleen wel diep voor in de buidel tasten: duizenden euro's ben je ermee kwijt. Radar zocht uit wat de resultaten zijn van deze dure alternatieve therapie. Chelatietherapie is een intraveneuze therapie; via de aderen krijgt men een vloeistof ingespoten. De werkzame stof in de spoelingen is EDTA; ethylene-diamine-tetra-azijnzuur. Deze stof bindt zware metalen aan zich en haalt zware metalen en kalk uit het lichaam. 

In de jaren '50 wordt chelatietherapie ontdekt als behandeling tegen loodvergiftiging. Omdat verf en benzene lood bevatten, was een loodvergifitiging niet heel ongebruikelijk.  Tegenwoordig komt een loodvergiftiging echter nauwelijks meer voor en daarmee is chelatietherapie nagenoeg uit het reguliere circuit verdwenen. Advies over chelatietherapie

In de jaren '80 duikt chelatietherapie in Nederland op in alternatieve circuit. Het wordt aangeboden als een middel tegen voornamelijk aderverkalking. Na twee sterfgevallen in de jaren '80 komt de Gezondheidsraad met een advies over chelatietherapie.

In de inleiding van dit advies wordt onder andere geschreven dat de Commissie meent dat de toediening van natriumedetaat (=EDTA) bij patienten met hart-en vaatziekten niet als therapie beschouwd kan worden en derhalve niet aanvaardbaar is. Dat geldt ook voor andere aandoeningen. De commissie maakt een uitzondering: de behandeling van personen met een metaalvergiftiging of een besmetting met radioactieve elementen, waarbij natriumedetaat niet noodzakelijkerwijs het enige toepasbare chelrende middel is. 

Voorts constateert de Commissie dat een de toediening van natriumedetaat talrijke bijwerkingen verbonden kunnen zijn. Deze kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben. 

De bijwerkingen zijn in de huidige praktijk over het algemeen minder ernstig dat 20 jaar geleden, toen hogere doseringen werden gebruikt. Niettemin acht de Commissie waakzaamheid geboden. Hij adviseert daarom dat toediening van natriumedetaat (bij personen met metaalvergiftiging of radioactieve besmetting) uitsluitend plaatsvindt in goed-toegeruste ziekenhuizen. (zie pagina 5 en 6 van het advies)Tuchtzaken

Er zijn een aantal tuchtzaken tegen chelatietherapeuten geweest in de afgelopen jaren. Onlangs legde het Centraal Tuchtcollege een berisping op aan chelatietherapeut

Laatste reacties

107
  • Door Radar

Om je aderen te ontkalken en langer te leven kun je je laten inspuiten met een anti-kalkmiddel. Zo’n behandeling wordt aangeboden onder de naam chelatietherapie. Deze therapie pakt volgens de behandelaars niet alleen aderverkalking aan maar ook reuma, vermoeidheid, een te hoge bloeddruk en zelfs hardhorendheid. Je moet er alleen wel diep voor in de buidel tasten: 2500 euro ben je er minimaal aan kwijt. Radar duikt in de wereld van deze alternatieve therapie. Maandag 12 november in Radar, om 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1

  • Door ciske

Ik geloof niet in sprookjes.

  • Door rozemarijntje

Nee klinkt tr mooi om waar te zijn en natuurlijk kost het flink wat geld ,en er zullen zat mensen die het heel graag willen proberen.