Antidepressiva

Kunnen antidepressiva aanzetten tot gewelddadig gedrag? Radar besteedde ruim zeven jaar geleden al aandacht aan de mogelijke rol die deze medicatie speelt bij onder meer agressie en zelfmoord. Onlangs laaide deze discussie opnieuw op. 

In 2008 vermoordde Elzelien K. uit Badhoevedorp haar man en dochter. Mogelijk hebben antidepressiva een rol gespeeld bij de moord. Bram Bakker is als psychiater deskundige in deze zaak. Het is hem niet duidelijk op welke schaal de ernstige bijwerkingen van antidepressiva optreden. Hij zou graag meer inzicht krijgen in de problemen rondom deze medicijnen. De redactie van Radar heeft daarom een enquête opgesteld die gebruikers van antidepressiva in kunnen vullen om zo hun ervaringen met ons te delen.

Wilt u meer informatie over antidepressiva in het algemeen en de eventuele bijwerkingen? Bekijk dan het interview dat Radar heeft gehouden met Bram Bakker.

Heb jij hulp nodig? Je kunt contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Die stichting kun je bellen op 0900 0113 (24/7 bereikbaar), of ga naar 113.nl.

Forumreacties

24
  • Door Radar

Kunnen antidepressiva aanzetten tot gewelddadig gedrag? Radar heeft ruim zeven jaar geleden al aandacht besteed aan de mogelijke rol die deze medicatie speelt bij onder meer agressie en zelfmoord. Al jaren zijn antidepressiva een punt van discussie, en onlangs is deze opnieuw opgelaaid. Naar het uitzenditem

  • Door jodevo

Ik ben inderdaad van mening, dat anti-depressiva van invloed kan zijn op je geest. Mijn zoon heeft dit ook geslikt, slechts 2 pilletjes per dag. Maar het hangt wel degelijk af van de situatie. Het heeft hem niet gered, hij is samen met zijn twee zoontjes voor de trein gaan staan. Volgens mij wordt je geest vertroebeld, kan je niet helder meer denken. Een altijd verdrietige moeder en oma.

  • Door rheijmen

Ik kan niet voor anderen spreken, maar 'depilletjes' hebben mijn leven ten goede veranderd. Ik heb al een aantal dagen na aanvang een verschil gemerkt, dat voor mij ongelooflijk is... Eindelijk voel ik me 'normaal'. Ik ben dus erg blij met deze medicatie. Ik heb één moment gehad dat ik terug leek te vallen in mijn oude overtuigingen en ben daarmee naar de huisarts gegaan. Deze heeft aangeraden om het nog even aan te kijken en het is alweer maanden geleden dat het weer ging schemeren in mijn hoofd :-) Fijn! Ik zou het niet erg vinden om mijn hele leven te blijven slikken als dat nodig is, al ben ik bezig met het zoeken naar een alternatieve oplossing, o.a. door dieet, shiatsu en acupunctuur. Dit lijkt ook goed te gaan. In overleg met mijn huisarts zal ik toch gaan afbouwen. Het liefst blijf ik puur natuur geluk(kiger). Serotonine, 50 mg, sinds februari 2008.