ANVR: 'Maak PCR-tests voor vakantiegangers gratis'

17052021pcrtestengratis.jpg

Nederland zou PCR-coronatests voor vakantiegangers gratis moeten maken, net zoals dat in verschillende andere landen al het geval is. Die oproep doet Frank Oostdam, directeur van reisbrancheorganisatie ANVR.

'Nu moeten mensen een commercieel testbedrijf zoeken, maar dat betekent dat je wordt opgezadeld met hoge kosten. Je bent dan tussen de 100 en 130 euro per persoon kwijt', aldus Oostdam. Hij wijst er ook op dat reizigers hiervoor niet bij de GGD terechtkunnen. 'De GGD is hier niet op ingericht. Sowieso omdat de teksten van de testuitslagen van de GGD niet in het Engels zijn. Je kan ze dus niet gebruiken om naar het buitenland te gaan.'

'Gratis test tornt aan verdienmodel testorganisaties'

De ANVR-voorzitter wijst er ook op dat de Europese Commissie lidstaten oproept om deze tests gratis te maken voor reizigers. 'In landen zoals Duitsland en Frankrijk is dat al zo. Maar minister Hugo de Jonge (Gezondheidszorg) heeft al een paar keer gezegd dat hij het er niet mee eens is en dat hij dit niet gaat doen. Volgens hem tornt dat aan het verdienmodel van testorganisaties. Daar zakt mijn broek vanaf, want die testbedrijven zijn er net en hopelijk over een halfjaar niet meer. Wij, de reisbranche, hebben al zestien maanden buikpijn van onze verdienmodellen. Dit is werkelijk een drogreden', stelt Oostdam.

Maximumprijs op testen

Volgens hem zou zo'n commerciële test op zijn minst één keer gratis moeten zijn. 'En als dat al niet kan, dan moet er vanuit de overheid een maximumprijs komen op tests. Die moet dan aanzienlijk lager zijn dan de commerciële prijs die er nu voor wordt gevraagd.' Ook benadrukt hij dat er niet gediscrimineerd mag worden tussen mensen die gevaccineerd zijn en mensen die dit niet zijn. 'En als je naar een Fieldlab-evenement gaat dan zijn de sneltests ook gratis, dus waarom niet als ik op reis ga?'

Consumentenjournalistiek in gevaar. Teken de petitie!

De NPO is voornemens om Radar en Kassa (BNNVara) in te perken. Consumentenprogramma’s zijn van grote maatschappelijke waarde, omdat ze opkomen voor jouw belangen. Kijkers zijn daarom een petitie gestart tegen de plannen van de NPO. Je kunt de petitie hier tekenen.

Bron: ANP