Apotheekbereidingen niet meer vergoed

Zorgverzekeraars berichtten onlangs dat zij per 1 maart een groot aantal apotheekbereidingen (medicijnen die door de apotheek zelf worden gemaakt) niet meer vergoeden. Patiënten die deze geneesmiddelen krijgen voorgeschreven, zouden die voortaan uit eigen zak moeten betalen. Sommige patiënten kregen opeens rekeningen van wel duizend euro voor de kiezen.

Hoe kan het dat deze ingrijpende wijziging zo plotseling aangekondigd en doorgevoerd werd? Welke medicijnen worden nu niet meer vergoed? En hoe gaat dit aflopen?

Op maat gemaakt

Op 25 februari laten de zorgverzekeraars weten dat zij met ingang van 1 maart honderden medicijnen niet meer zullen vergoeden. Het gaat hier vooral om op maat gemaakte medicijnen: apotheekbereidingen.

Volgens de zorgverzekeraars voldoen de middelen niet aan de eisen die de overheid stelt. Ze zouden bijvoorbeeld niet wetenschappelijk bewezen zijn. Bovendien zouden veel van de door apothekers bereide medicijnen niet in het basispakket horen.

De zorgverzekeraars willen hier meer duidelijkheid over. Maar wat betekent dit voor de patiënten?

Huizenhoge rekeningen

In Radar vertellen twee patiënten over huizenhoge rekeningen. Een apotheker geeft verhalen uit de praktijk en ook de voorzitter van de landelijke apothekersvereniging, KNMP,  Gerben Klein Nulent geeft een reactie. De vereniging vindt dat de ingrijpende wijziging niet op zo'n korte termijn kan worden uitgevoerd en verzoekt verzekeraars het besluit per direct terug te draaien.

Forumreacties

5
  • Door Radar

Zorgverzekeraars berichtten onlangs aan apothekers dat zij per 1 maart een groot aantal apotheekbereidingen (medicijnen die door de apotheek zelf worden gemaakt) niet meer vergoeden. Patiënten die deze geneesmiddelen krijgen voorgeschreven, zouden die voortaan uit eigen zak moeten betalen. Sommige patiënten kregen opeens rekeningen van wel duizend euro voor de kiezen. Hoe kan het dat deze ingrijpende wijziging zo plotseling aangekondigd en doorgevoerd werd? Welke medicijnen worden nu niet meer vergoed? En hoe gaat dit aflopen? Maandag 16 maart in Radar, 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door witte angora

Ik zou wel eens willen weten waaróm die medicatie ineens niet meer vergoed wordt. Daar moet toch een reden voor zijn?

  • Door acjzr1

Beetje jammer om de zorgverzekeraars zwart te maken. Wel of niet vergoeden is afhankelijk van de GVS lijst. De zorgverzekeraars voeren alleen maar uit.
De verzekeraars mogen nog wel vergoeden! Zonder overleg hebben ze besloten om dat van het ene op het andere moment niet meer te doen! Geen overleg vooraf, geen uitleg achteraf. Ook geen mogelijkheid voor verzekerden om over te stappen aangezien het polisjaar reeds is begonnen... Verzekerden kunnen dus niets meer wijzigen in hun verzekering. Verzekeraars blijkbaar wel? Verzekeraars bepalen dus wie leeft, wie lijdt en wie sterft... Laten we ze Verziekeraars gaan noemen. Ziekenfonds terug a.u.b. Goedkoper en beter.