Reactie: Zorgverzekeraars Nederland

Naar aanleiding van onze uitzending over het niet meer vergoeden van apotheekbereidingen (op maat gemaakte medicijnen) en onze update hierover in het Mediateam van 23 maart 2015, geeft Zorgverzekeraars Nederland de volgende reactie:

'Onze reactie is niet anders dan het gezamenlijke bericht dat we vrijdag met alle partijen hebben gecommuniceerd. Wij hebben deze reactie er zelf aan toegevoegd, zie https://www.zn.nl/nieuws/zn-nieuws/nieuwsbericht/?newsitemid=219414528

M.b.t. de middelen waarvan besloten is dat die niet onder de verzekerde zorg vallen het volgende. Deze middelen mogen op grond van de Zorgverzekeringswet niet vanuit het basispakket vergoed worden: 

1. omdat deze identiek zijn aan vrij verkrijgbare middelen

2. omdat het zelfzorgmiddelen betreft (zoals vaseline), waarbij de kostendrempel erg laag is.

3.omdat het geen bewezen effectief geneesmiddel is. Dat werkt zo: door wetenschappelijk onderzoek wordt bepaald dat een middel veilig en effectief is; Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, de risico’s en de kwaliteit en kosten van geneesmiddelen en of het toegelaten wordt op de NL markt.

4. omdat het geneesmiddel vanuit het ziekenhuis budget wordt bekostigd. Dat betekent dat het middel onderdeel is van een ziekenhuisbehandeling. Het betreft dus een andere financiële stroom. De vergoeding van dit middel wordt dus via een andere route bekostigd.'