background branding

Appen op de fiets of tijdens het autorijden ook al duurder?

appen autorijden.jpg

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) is van plan om de boetes voor veelvoorkomende verkeersboetes komend jaar met ongeveer 8,6 procent te verhogen. De bekeuringen stijgen altijd mee met de inflatie en ze is niet van plan om dit jaar een uitzondering te maken nu die uitzonderlijk hoog is uitgevallen. Appen op de fiets kan je zomaar 150 euro gaan kosten.

Yeşilgöz heeft een lijst met voorstellen voor de nieuwe boetebedragen aan de Tweede Kamer gestuurd. De prijsverhogingen zijn niet precies 8,6 procent, omdat verkeersboetes worden afgerond.

Nieuwe tarieven

Als die worden aangenomen, zijn dit de nieuwe prijzen:

  • Door rood rijden met de auto wordt 280 euro, in plaats van 250 euro. 
  • Appen op de fiets wordt verhoogd met een tientje en gaat dan 150 euro kosten. 
  • Bellen achter het stuur wordt 380 euro (is nog 350 euro). 

Boetes verhogen niet onrechtvaardig

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt het niet onrechtvaardig te vinden om de prijzen op te krikken terwijl het leven toch al zo duur is. ‘Zo lang je je aan de regels houdt, hoef je de kosten ook niet te maken’, zegt een woordvoerster. De bekeuringen laten zoals ze waren, zou bij de huidige hoge inflatie bovendien betekenen dat ze vergeleken met de normale kosten voor het levensonderhoud ‘in feite goedkoper’ worden. 

Boetes niet hoger dan 450 euro

Wel is ervoor gekozen om sommige boetes niet boven de 450 euro uit te laten komen. Daarna vallen ze namelijk onder het strafrecht, in plaats van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften - ook wel de wet Mulder genoemd.

Voorstel in voorhangprocedure

De minister stuurt het voorstel nu aan Tweede Kamer in een zogenoemde voorhangprocedure. De Raad van State moet er nog naar kijken en ook de Kamer zelf kan er nog een stokje voor steken.

Bron: ANP