Apple CarPlay en Android Auto: hoe werkt het en wat kun je ermee?

20191115_carplay.jpg

Een nieuwe trend in de auto-industrie: je telefoon met je auto verbinden. Dat gaat nu verder dan alleen je smartphone met bluetooth aan de radio hangen voor muziek en telefoongesprekken: je kunt nu verschillende apps vertonen op het scherm op je dashboard. Hiervoor heeft Apple de dienst CarPlay bedacht en Google biedt Android Auto aan.

Door de apps van je telefoon op het scherm van je auto weer te geven, kun je daardoor bijvoorbeeld een navigatie-app van je telefoon gebruiken of de muziekspeler besturen met het grotere touchscreen in je dashboard. Hierdoor ben je niet meer beperkt tot het vaak verouderde navigatiesysteem van je auto of de beperkte functies van je autoradio en hoeft je niet je telefoon in een houdertje te zetten.

Apple CarPlay

Als je een iPhone 5 of nieuwer hebt en je wilt daar functies van op het dashboard van je auto laten zien, moet je auto ondersteuning hebben voor Apple CarPlay. Zodra je je telefoon volgens het stappenplan van Apple hebt aangesloten, worden de apps op het scherm van je auto vertoond.

Je zult opmerken dat niet alle apps vertoond worden; de ontwikkelaars van de apps moeten ze speciaal aanpassen om in auto's te werken. In de praktijk zijn vooral navigatieapps en apps om muziek of podcasts te luisteren geschikt gemaakt. De bel- en sms-apps en WhatsApp zijn ook beschikbaar, maar die laatste twee werken alleen met spraakbesturing. De berichten worden dan niet op het scherm vertoond, maar ze worden voorgelezen. Daarna kun je een bericht terug dicteren. Ook kun je vragen stellen aan Siri.

Apple heeft CarPlay in 2014 op de markt gebracht en steeds meer autofabrikanten ondersteunen het. Apple heeft op zijn website een volledige lijst van auto's die werken met CarPlay staan.

Ook als je een oudere auto hebt, kun je CarPlay gebruiken. Hiervoor moet je wel zelf een beetje handig zijn, want je moet je autoradio vervangen voor een model met een groot scherm en ondersteuning voor CarPlay. Dergelijke autoradio's kosten ongeveer 400 euro.

Android Auto van Google

Als je geen iPhone hebt, maar een Android-smartphone met versie 5.0 of nieuwer, kun je gebruikmaken van Android Auto. Tenminste, zodra Google het officieel in Nederland beschikbaar maakt, wat op het moment van schrijven nog niet het geval is.

Je kunt de app wel downloaden vanaf de website APKMirror, maar dan moet je de app handmatig installeren en je telefoon toestemming geven om apps van buiten de Play Store te installeren. Hoewel Android Auto een veilige app is, is het over het algemeen af te raden om apps buiten de Play Store om te downloaden, want er is dan geen controle over de echtheid en veiligheid van de app.

Als je de app toch installeert, werkt de app verder vergelijkbaar met Apple CarPlay. Je sluit je telefoon aan, volgt de eerste keer een paar stappen en de ondersteunde apps komen op het scherm van je auto te staan.

20191115_android_auto.png
Een auto met android Auto op het infotainmentsysteem (bron: Google)

Net als bij CarPlay gaat het hier om enkele navigatie-apps, zoals Google Maps en Waze, een aantal muziek- en podcastapps, en berichtenapps als sms en WhatsApp. Berichtenapps werken ook bij Android Auto met de spraakassistent, die de berichten voorleest en je berichten mee kunt dicteren. Uiteraard kun je ook telefoongesprekken voeren.

Google heeft op zijn website over Android Auto een overzicht van alle auto's die ondersteuning voor Android Auto hebben (klik op het pijltje onder 'see compatible vehicles'). Als je een oudere auto hebt en je bent een beetje handig, kun je eventueel een autoradio inbouwen die met Android Auto overweg kan. Zo'n autoradio kost ongeveer 400 euro.