Apple software update iOS 16 is beschikbaar, wat verandert er voor jou?

Apple update .jpeg

De jaarlijkse software update van Apple is nu beschikbaar. Met alle aanpassingen van iOS 16 voelt je telefoon misschien weer even als nieuw. Wat er verandert aan je Iphone, zet Radar voor je op een rij. 

De update wordt ondersteunt door de volgende toestellen:

  • iPhone SE (generatie twee of nieuwer)
  • iPhone 8 (Plus)
  • iPhone X
  • iPhone Xr
  • iPhone XS (Max)
  • iPhone 11 (Pro)
  • iPhone 12 (Pro, mini)
  • iPhone 13 (Pro, mini)
  • iPhone 14 (Pro, Plus)

Personaliseren toegangsscherm

Met de nieuwe update kun je jouw eigen toegangsscherm ontwerpen. Gebruik je favoriete foto als achtergrond en laat de persoon of het dier stralen. Koppel het onderwerp los van de achtergrond en plaats het voor de tijdsaanduiding. Op deze manier creëer je een meerlaags effect dat de focus legt op bijvoorbeeld je favoriete huisdier.  

Als je liever meerdere foto’s op je toegangsscherm wil, dan kun je van al je favoriete kiekjes een fotoreeks maken. Bepaal zelf hoelang het duurt voordat een nieuwe foto verschijnt. 

Om de creatieve kant in jou naar boven te halen, kun je ook het lettertype en de kleur van de datum en de tijd aanpassen. 

Toegangsschermen gecreërd door Apple

Plaats widgets op je toegangsscherm en zie in één oogopslag alle belangrijke gegevens uit een app zoals het weer, je wekker en je agenda. 

Heb je geen zin om zelf iets te maken? In de galerie voor toegangsschermen vind je creaties van Apple die jij kunt gebruiken. Heb je juist te veel inspiratie, dan kun je verschillende toegangsschermen aanmaken. Wisselen doe je door je vinger op het scherm te leggen en naar links of rechts te swipen.

Notificaties en live-activiteiten

Je meldingen verschijnen vanaf nu onderaan het beeldscherm, zodat deze je niet afleiden. Daarnaast kun je notificaties als lijst bekijken, maar je kunt ze ook stapelen of verbergen. 

Je Iphone ontgrendelen om te checken wanneer je eten wordt bezorgd, is straks verleden tijd. In de nabije toekomst kun je live-activiteiten volgen op je toegangsscherm. Deze functie laat nog even op zich wachten. Later dit jaar wordt het toegevoegd aan een nieuwe update. 

Geen spelfouten in berichten

Zie je een spelfout nadat je een bericht hebt verzonden? Geen zorgen, met iMessage kun je nu berichten aanpassen. Dit kan tot vijftien minuten na verzending. Wanneer je een bericht naar de verkeerde persoon stuurt, heb je twee minuten de tijd om het bericht te verwijderen. Ontvangers kunnen zien dat het bericht bewerkt is. 

Inplannen mail

Ook een e-mail kun je na verzenden terughalen. Wees snel want je hebt dertig seconde de tijd, anders ben je te laat en is hij beland in de inbox van de ontvanger. Tevens kun je mails inplannen, zodat ze op het juiste moment worden verstuurd. 

Weg met wachtwoorden

Passkeys is een nieuwe methode die wachtwoorden vervangt. Je kunt inloggen op apps en websites via gezichtsherkenning of je vingerafdruk. Je hoeft dus niet meer allerlei wachtwoorden te onthouden. De methode is volledig versleuteld, waardoor datalekken en phishing worden voorkomen. 

Woning-app

De Woning-app is compleet vernieuwd. Je kunt nu alle informatie over je woning in één keer zien en alle accessoires zijn ingedeeld per categorie zoals tv’s, thermostaat en verlichting. Hierdoor kun je ze nu nog sneller bedienen.

Vernieuwde gezondheidsfuncties

Met de nieuwe functie van de gezondheids-app kun je een medicijnen- en innamelijst maken. Zo houd je in de gaten welke supplementen je slikt en vergeet je nooit meer je medicijnen in te nemen. 

Delen met gezin

Je kunt als ouder nog beter zicht hebben op het telefoongebruik van je kinderen. Wanneer je een account instelt voor je kind, kun je gelijk voorkeuren voor ouderlijk toezicht en leeftijdsgebonden contentbeperking inschakelen. Als je kind om extra schermtijd vraagt, krijg je een bericht waarop je direct kunt antwoorden.

Dit was al een lange lijst, maar er is nog veel meer. Bekijk hier de site van Apple voor nog meer informatie over iOS 16. 

Bron: Apple

Bron foto's: Apple