Digitale foto’s bewaren: extern of in de cloud? Dit zijn de opties

19meifotosbewarne.jpg

Op een gegeven moment weet je gewoon niet meer waar je al je foto’s moet laten. Ze staan verspreid op je telefoon en laptop, en wat gebeurt er als je ruimte op is? Kun je dan nooit meer foto’s maken en deze opslaan? Radar zocht uit waar je je foto’s veilig kunt bewaren.

Om je foto’s goed op te slaan, heb je een betrouwbare dienst nodig. Dit kan online, maar je kunt ook een extern apparaat gebruiken, zoals een USB-stick of een geheugenkaart. Het is verstandig om je foto's op meer dan één plaats te bewaren, het kan altijd voorkomen dat foto's per ongeluk verwijderd worden of dat een harde schijf kapot gaat. 

In de cloud

De makkelijkste plek waar je foto’s kunt bewaren is online, in de cloud. Het voordeel hiervan is dat je de foto’s snel kunt terugvinden en er worden regelmatig back-ups gemaakt, zodat je niet zomaar je foto’s kwijt raakt. Je hebt veel opslagplaatsen van verschillende aanbieders, zoals Apple, Google of Dropbox. Hiervoor zijn heel wat opties qua abonnementen die je afsluit. 

Apple iCloud

Als eerste hebben we Apple iCloud. Als je alleen of voornamelijk met Apple-apparatuur werkt, is dit een logische keuze. Dit kun je standaard gebruiken als je een Apple-apparaat gebruikt en een Apple ID aanmaakt. Ook een Windows-computer of laptop kan dit programma gebruiken, als je maar iCloud voor Windows installeert. 

Apple iCloud geeft je 5 Gigabytes (GB) gratis. Als je meer wilt, moet je daarvoor betalen. Bij 50 GB ben je per maand 0,99 euro kwijt. Voor vier keer zoveel GB zit je aan de 2,99 euro. Wil je echt veel opslag? Voor 9,99 euro per maand krijg je 2 TB, dit staat gelijk aan 2000 GB. 

Google Drive

Google Drive is ook een opslagdienst waardoor je je foto’s altijd en overal kunt zien. Je krijgt 15 GB gratis opslag en als je meer wilt, kun je de betaalde versie van de app downloaden: Google One. Van mappen die je hebt gemaakt, worden steeds weer back-ups gemaakt door Back-Up en Synchronisatie van Google. 

Bij 100 GB betaal je 19,99 euro jaarlijks of 1,99 euro maandelijks. Voor het dubbele aantal GB betaal je 29,99 euro jaarlijks of 1,99 euro maandelijks.

Dropbox

De opslagdienst Dropbox kun je gebruiken om snel en makkelijk foto’s op te slaan en te delen met anderen. Je kunt instellen dat elk nieuw beeldmateriaal dat je maakt of krijgt online wordt opgeslagen. Dropbox biedt slimme synchronisatie en back-ups voor computers. 

Dropbox geeft bij de gratis versie vrij weinig ruimte (2 GB), maar als je erg veel opslag nodig hebt, is het relatief goedkoop (3 TB voor 199 euro per jaar). 

Wil je liever een andere clouddienst? Dan zijn er ook nog Microsoft Onedrive, Adobe Creative Cloud, box.com, of Mega. 

Externe apparaten

Als je je bestanden liever niet online hebt, kun je ook kijken of een externe dienst bij jou past, zoals een harde schijf. Er zijn twee variaties: een Hard Disk Drive (HDD) en een Solid State Drive (SSD). Ook kun je kiezen voor een USB Flash Drive of een geheugenkaart. 

HHD

Een HHD is de beste keuze als je veel opslagruimte nodig hebt. Voor een relatief lage prijs beschik je over veel ruimte. Er zijn zelfs harde schijven beschikbaar tot 20 TB. Dit is wel een langzamer alternatief dan bijvoorbeeld een SSD. Ook kan een HHD minder schokken verdragen.

SSD 

Een SSD is een stuk sneller in gebruik en makkelijker mee te nemen, mocht je bijvoorbeeld veel reizen voor je werk. Hierop kun je maximaal 2 TB zetten, dus ze zijn geschikt voor kleinere bestanden. Een SSD is schokbestendig en slijt minder snel. Deze harde schijf is wel een stuk duurder in aanschaf. 

USB Flash Drive

Een USB-stick is ook een optie. Onthoud wel dat op een USB-stick niet overdreven veel ruimte beschikbaar is. Wel kun je je bestanden snel bekijken en is een stick makkelijk mee te nemen. Ook heb je geen internetverbinding nodig om de foto’s te bekijken. 

Geheugenkaartje

Dit is vooral toe te passen voor je telefoon: daar kun je vrij makkelijk extra foto’s op kwijt door een geheugenkaart te kopen. Uiteraard kun je ook een kaart kopen voor je laptop. Per kaart verschilt het hoeveel gigabytes erop passen. Ook is er een verschil tussen een SD-kaart en een microSD-kaart. Een microkaart betekent niet per se dat er minder ruimte beschikbaar is voor je foto’s. 

Bron: Fotoclub / Coolblue / AD.nl