'Arnhem moet stoppen met afvalpas vanwege privacy inwoners'

afval-arnhem080217.jpg

De gemeente Arnhem is een dwangsom opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De toezichthouder hoopt er zo voor te zorgen dat de gemeente permanent stopt met het illegaal bijhouden van persoonsgegevens. De persoonsgegevens worden opgeslagen als inwoners van Arnhem gebruikmaken van ondergrondse afvalcontainers.

De dwangsom kan oplopen tot 50.000 euro als de gemeente Arnhem niet voldoet aan de sanctie van de AP. De autoriteit achtte handhaving in eerste instantie niet nodig, omdat de gemeente had toegezegd de afvalpas niet meer te gebruiken. Arnhem was ook van plan om per 1 januari een nieuw systeem voor afvalstoffenheffingen in te voeren dat in lijn zou zijn met de wet.

'Onduidelijk wanneer gemeente zich aan de wet zal houden'

De toezichthouder heeft besloten om het eerdere besluit niet te handhaven onder meer door 'nieuwe ontwikkelingen' bij de gemeente. Arnhem maakte onlangs bekend dat het nog geen definitief besluit heeft genomen over de invoering van het nieuwe systeem. De instantie zegt daarom niet vast te kunnen stellen of de gemeente zich op korte termijn wel aan de wet zal houden.

Wissen van persoonsgegevens

De gemeente gaf vorige week aan dat de afvalcontainers worden opengesteld, zodat de afvalpas niet meer nodig is. Bovendien zouden de persoonsgegevens op de containers worden gewist. De AP wil er door de sanctie zeker van zijn dat gemeente niet nog eens de fout ingaat.

Wet bescherming persoonsgegevens

Bron: Tweakers