Slim en gemakkelijk afval scheiden met PMD

pmd070717.jpg

Recyclen kan best wel een klus zijn. Melkkarton hier, plastic fles daar, of toch niet? Want sinds 2014 is er PMD, waardoor je verschillende soorten afval in één zak kunt doen. Het afval wordt vervolgens bij de afvalverwerking gescheiden.

PMD is een afkorting voor plastic verpakkingen (zoals frisdrank flessen en boterhammenzakjes), metalen verpakkingen (zoals bierblikjes en blikgroenten) en drankenkartons (zoals melk en vruchtensappen). Het gaat hierbij om lege verpakkingen die uit één soort materiaal bestaan. Doordat je deze materialen samen mag weggooien, is het makkelijker om te recyclen: handig voor jou en de natuur!

Radar legt uit hoe het scheiden van afval met PMD werkt.

Wat mag bij het PMD?

PMD-afval mag ongewassen en met dop in de zak. De verpakkingen hoeven niet ingedeukt te worden, maar dat kan natuurlijk wel handig zijn om ruimte te besparen. Doe het afval bij voorkeur niet in de grijze vuilniszak, deze is bedoeld voor huishoudelijk restafval, maar in de voor PMD-bestemde doorzichtige zak. De afvalverwerkers zien dan makkelijk of het inderdaad om PMD-afval gaat. In sommige gemeenten, zoals Utrecht, mag je ook een grijze vuilniszak of oude plastic boodschappentas gebruiken.

Afval scheiden is belangrijk én lastig: waar hoort die lege chipszak?

Bij plastic verpakkingen moet je denken aan plastic tassen, plastic verpakkingen, boterkuipjes, tubes gel, flessen voor olie of azijn en sinaasappelnetjes, plastic deksels van potten (mogen ook in de glasbak). Let wel op: Statiegeldflessen lever je in bij de supermarkt.

Metalen verpakkingen en drankkartons

Voorbeelden van metalen verpakkingen zijn conservenblikken, blikjes dierenvoer, deksels van potten (mogen ook in de glasbak) en waxinelichtcupjes. Het aluminium dekseltje van bijvoorbeeld yoghurtbekers hoort ook bij het PMD. Doe dit er wel los bij zodat het van de beker gescheiden is.

Bij drankenkartons horen onder andere melkpakken, kartonnen drinkpakjes, kartonnen frisdrankpakken en kartonnen pakken voor soep en pastasaus. Yoghurtpakken mogen ook bij het PMD, maar overgebleven restjes yoghurt verstoren het recyclingproces. Knijp daarom de pakken zo goed mogelijk leeg. Om nare luchtjes te beperken kun je het beste de dop op het pak dicht laten.

Heeft afval scheiden zin of belandt het op één grote hoop?

Je hoeft het afval niet schoon te maken, dat doet de recyclingfabriek. Let er wel op dat er niet veel resten achterblijven in de producten. Schud of schraap ze daarom leeg.

Wat mag niet bij PMD?

Bij een goed recyclingproces is het belangrijk om ook te onderscheiden wat niet bij PMD mag, zodat er zo min mogelijk vervuiling optreedt. Enkele voorbeelden van producten die niet tot PMD horen zijn speelgoed (of andere gebruiksvoorwerpen van hardplastic), tandenborstels, chipszakken, piepschuim, kruidenmixverpakkingen, verfblikken, zwarte plastic schaaltjes, verpakkingen met veel vla- of yoghurtresten, doordrukstrips van pillen of kauwgum, piepschuim en verpakkingen die chemische stoffen bevatten.

Bioplastic, ook met Kiemplantlogo of OK-compostlogo, mag niet in de PMD- of gft-afvalbak. Het duurt te lang voordat bioplastic is gecomposteerd. Heb je een eigen composthoop? Dan kun je het daar laten. Gooi het anders bij het restafval.

13 tips om minder afval te produceren

Afvalwijzers

Op de PMD-zak staat een algemeen overzicht van wat en niet bij PMD-afval mag. Wil je precies weten welk afval waar hoort: bekijk dan het AfvalABC van jouw gemeente op Mijnafvalwijzer.nl. Je kan ook kijken op de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal. Naast de website is er ook een app, je ziet dan per product in welke prullenbak iets hoort. Deze infographic van de NOS kan je ook helpen.

In het kort: PMD is alleen voor verpakkingen die bestaan uit één materiaal. Wanneer plastic wordt gecombineerd met een aluminiumlaagje (zoals een chipszak) kan het niet meer gerecycled worden.

Hoe zamel je PMD in?

De drie afvalsoorten mogen samen in een zak worden ingezameld. Aangezien het gros van het dagelijkse afval uit deze soorten bestaat is het dus makkelijk in te zamelen. Op Mijnafvalwijzer.nl kun je zien wanneer PMD-afval in jouw buurt wordt opgehaald. Je kunt de zakken halen bij scheidingsstations, gemeentehuizen en een groot aantal supermarkten. Bovendien kun je via verschillende sites zoals Zakkenbestellen.nl de zakken gratis thuis laten afleveren.

20 procent minder verpakkingen in supermarkten vanaf 2025

Wat gebeurt er met PMD?

PMD kan gezamenlijk worden weggegooid, omdat de afvalinstallatie de drie soorten kan scheiden in verschillende herbruikbare soorten. Het gescheiden afval wordt afgevoerd naar de eindverwerkers die het weer omtovert tot nieuwe producten. Zo levert gerecyclede PMD-grondstoffen op voor nieuwe kunststofverpakkingen, maar ook andere artikelen zoals vloerbedekking en fleecekleding. Er wordt dus minder restafval verbrand en meer grondstoffen worden hergebruikt.

Dit is een artikel uit juli 2017, door de redactie gecheckt en aangepast op 20 maart 2019.

Bron: AfvalWijzer / GAD / ACV Groep / Foodwatch / Milieu Centraal