Rechter verwijst Arnhemse afvalpas voorlopig naar de prullenbak

afvalpas071317.jpg

De kans is groot dat Arnhem de afvalpas voor inwoners voorlopig niet meer mag gebruiken. Via de afvalpas worden namelijk illegaal persoonsgegevens van gebruikers bijgehouden.

De Autoriteit Persoonsgegevens had eerder dit jaar niet mogen beslissen om die situatie voorlopig te gedogen. Naar verwachting neemt de autoriteit voor eind augustus een nieuw besluit. Dat blijkt uit een uitspraak die de voorzieningenrechter in Arnhem donderdag heeft gedaan.

Ondergrondse containers openen met pasje

Sinds 2014 moeten Arnhemmers hun vuilniszakken in ondergrondse containers gooien. De container gaat alleen open door een persoonsgebonden pasje voor een scanner te houden. Arnhemmer Michiel Jonker maakte meteen bezwaar tegen dat systeem, omdat de gemeente op die manier bij kan houden waar, wanneer en hoeveel vuilnis hij weggooit zonder dat daar een reden voor is. Ook kan uit zijn gegevens afgelezen worden wanneer hij bijvoorbeeld met vakantie is.

Afvalpas in meerdere gemeenten

Er zijn veel meer gemeenten, zoals Groningen, Haarlem, Maastricht, Utrecht en Nijmegen, waar bewoners een afvalpas moeten gebruiken. Dat mag als die pas dient om elke gebruiker een afvalrekening op maat te kunnen sturen. Wie veel vuilnis weggooit, betaalt meer dan iemand die weinig aanbiedt bij de afvaldienst. In Arnhem bestaat zo'n zogenoemd diftarsysteem echter nog niet en daardoor is het verplichte gebruik van de afvalpas in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens.

Pas gedoogd sinds 2014

De autoriteit oordeelde in mei van dit jaar dat Arnhem sinds 2014 in overtreding is, maar wilde niet gaan handhaven omdat de stad vanaf 2018 wel een diftarsysteem zou hebben. Handhaving zou onnodig veel kosten met zich meebrengen. Nu echter blijkt dat het nog veel langer kan gaan duren voor Arnhem het systeem heeft ingevoerd, heeft de rechter dit besluit van de autoriteit geschorst. De autoriteit moet opnieuw besluiten over het bezwaar van Jonker en daarbij rekening houden met het feit dat er politiek nog veel te doen is over het diftarsysteem in Arnhem.

Bron: ANP