Arnhemse spermabank heeft zaad donoren te vaak gebruikt
De spermabank van het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft van vijftien donoren het zaad te vaak gebruikt om kinderen mee te verwekken. Een donor mag maximaal 25 kinderen verwekken, maar bij Rijnstate kregen deze donoren gemiddeld iets meer dan 36 kinderen.
Met sperma van een van de donoren kwamen zelfs 50 nakomelingen ter wereld, schrijft de Volkskrant.
Rechtszaak
Met het sperma van een van de donoren werden zelfs vijftig nakomelingen verwekt. Eén spermadonor en de vrouw die door hem moeder werd hebben een rechtszaak tegen het Arnhemse ziekenhuis aangespannen, aldus Rijnstate vrijdag.
De fout is in 2014 ontdekt, toen een donor wilde weten hoeveel kinderen door hem waren verwekt. Toen bleek dat de registratie van het aantal kinderen per donor niet goed op orde was. Het ziekenhuis heeft daarna volgens een woordvoerder direct de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ingelicht en het systeem aangepast. Bij een controle van de Arnhemse spermabank in 2016 was de IGZ tevreden, zegt het ziekenhuis.
Slordige registratie
De registratie van het ziekenhuis hield niet goed bij welke vrouwen meer dan één kind van dezelfde donor kregen. Sommige moeders willen graag dat hun kinderen ook via inseminatie voor honderd procent broers en zusjes zijn. De spermabank reserveert in zo'n geval na de eerste zwangerschap zaad van dezelfde donor. Aan het aantal kinderen dat een donor mag verwekken zit een maximum om de kans zo klein mogelijk te maken dat er onbedoeld inteelt ontstaat.
Volgens Rijnstate is de kans op schade door de fout 'minimaal.' Het ziekenhuis vindt de fout 'heel erg vervelend.' Alle betrokken donoren en vrouwen die nog zaad van deze mannen hadden gereserveerd, zijn in 2014 al ingelicht.
Met het sperma van de betreffende donoren zijn 369 vrouwen moeder geworden van in totaal 548 kinderen.
Bron: ANP MediaWatch / de Volkskrant