Gesjoemel met sperma en donorpaspoorten

Er is in het verleden gesjoemeld met donorpaspoorten, waarin gegevens staan van spermadonoren. Broers en zussen die dachten dat ze verwekt waren met het zaad van dezelfde spermadonor, blijken toch verschillende biologische vaders te hebben.

Dit is aan het licht gekomen na de vergelijking van DNA van 34 mensen die dachten broer en zus te zijn. In 24 gevallen bleken ze verschillende vaders te hebben.

'Het is moeilijk om te zeggen of dit op grotere schaal gebeurd is, maar we hebben een heel sterk vermoeden dat er vaker is gerommeld met gegevens van donoren', zei Els Janse van FIOM maandag. FIOM heeft een DNA-databank ontwikkeld waarmee mensen die verwekt zijn door een spermadonor, hun donor op kunnen sporen en eventuele halfbroers- en zussen. Gegevens van ongeveer 660 mensen staan al in die databank.

Tot 2004 was het in Nederland mogelijk om anoniem sperma te doneren. Tot die tijd zijn naar schatting zo'n 40.000 kinderen verwekt met behulp van anonieme donoren. Dat is inmiddels wettelijk niet meer toegestaan. Maandag besteedt EenVandaag aandacht aan de problematiek van de onjuiste donorpaspoorten.

Update 20:01 uur - Reactie Stichting Donorkind


Update 20:01 uur - Reactie Stichting Donorkind

'Dit bevestigt de angst van zeer veel donorkinderen dat er niet zorgvuldig met hun achtergrond is omgesprongen', liet de Stichting Donorkind, de belangenorganisatie van donorkinderen, weten. De stichting roept alle klinieken en artsen op hun dossiers over te dragen. Ook wil Stichting Donorkind dat oude donoren zich inschrijven bij de DNA-databank van FIOM.

Bekijk de uitzending op de website van EenVandaag.

Bron: ANP